Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha billigere sunn mat

Forskerne mener det er rart at ikke regjeringen ser nærmere på matprisene i sitt forsøk på å slanke befolkningen.

Sylvia Brustad offentliggjorte nylig regjeringens handlingsplan for et bedre kosthold. Forskningsleder Eivind Jacobsen ved Statens Institutt for forbruksforskning (SIFO) mener myndighetene bør vurdere å innføre avgifter på enkelte matvarer og subsidiere andre.

Han forklarer at mat som inneholder sukker, salt og fett er billigere enn rene produkter fordi dette billigere og blandes inn i ren mat for å holde prisene nede.

- Når fedmeepidemien kommer over oss for alvor, er det mulig at også norske politikere vil diskutere økonomiske virkemidler for å påvirke befolkningens matvaner, sier professor Kyrre Rickertsen ved Institutt for økonomi og ressursforvaltning ved Universitetet for miljø- og biovitenskap.

Han påpeker imidlertid at det ikke er noen garanti for at de som har et lite forbruk av frukt og grønt, vil øke sitt forbruk dersom prisene går ned.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag