Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha Blackwater ut

Irakiske myndigheter krever at USA kutter all kontakt med sikkerhetsselskapet Blackwater innen seks måneder.

I tillegg ønsker irakerne at firmaet betaler 50 millioner kroner i kompensasjon til familiene til hver at de 17 personene som ble drept, melder nyhetsbyrået AP. De har fått tilgang til en irakisk regjeringsrapport, som krever at USA overgir agentene til Irak for rettssak.

16. september ble 17 mennesker drept da vaktene skjøt rundt seg med maskingevær i et travelt veikryss i Bagdad. De første tallene som kom ut etter hendelsen tydet på at 11 personer ble drept, men dette ble senere oppjustert av irakiske myndigheter.

Hendelsen har satt kraftig fokus på sikkerhetsselskapenes rolle i Irak.

- Skjøt uprovosert
Det amerikanske utenriksdepartementet nektet sine ansatte å forlate såkalte Den grønne sonen i Bagdad sentrum, på grunn av skandalen med Blackwater.

Rapporten som AP nå kjenner innholdet av, ble bestilt av statsminister Nouri al-Maliki I september. Blackwater hevder vaktene ble beskutt, men irakiske myndigheter mener skytingen var uprovosert.

Amerikanske etterforskning
Kompensasjonsutbetalingen som irakerne nå krever er på 850 millioner norske kroner.

Det er langt høyere enn beløpet som amerikanske styrker betaler i kompensasjon til sivile irakere som blir drept.

Det amerikanske utenriksdepartementet har satt i gang en egen etterforskning av hendelsen. Det har vært totalt 56 episoder med Blackwater.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler