OSLO (Nettavisen): Advokat Ingunn Camilla Tangen la ned påstand om full frifinnelse, subsidiært samfunnsstraff for sin klient i saken om det påståtte angrepet på en lærer på Oslo handelsgymnasium.

Aktor, politiadvokat Kari Hangeland Buvik, la ned påstand om seks måneders fengsel for den tiltalte 19-åringen.

Les også: - Mistet stemmen etter angrep i klasserommet

Hendelsen skjedde i klasserommet rundt 15 minutter inn i en time 15. mai i fjor, og ifølge tiltalen ble den nå 63 år gamle læreren angrepet ved at tiltalte tok et strupegrep og holdt fast.

Les også: Erkjenner ikke straffskyld for lærervold

Hevder læreren dyttet først

Den nå 19 år gamle mannen som er tiltalt i saken hevdet på sin side at det ikke var han som angrep læreren. Han hevder læreren angrep ham ved å dytte ham vekk da han banket på i klasserommet og skulle spørre etter en annen elev som skyldte ham penger.

19-åringens versjon er at han svarte ved å dytte læreren og at dette var en handling i nødverge. Han forklarte at det kan ha vært et dytt i øvre bryst- eller halsregion.

Ulike versjoner av hva som skjedde

Et av vitnene som forklarte seg i saken tirsdag, en av guttene som befant seg i gruppen bak den nå 19 år gamle gutten da han banket på i klasserommet, forklarte i retten at det var læreren som tok halsgrep på eleven.

Elevene som var vitne i saken hadde litt ulike versjoner av hendelsesforløpet. En av jentene som vitnet mandag sa at det ikke var tvil om at tiltalte tok grep rundt halsen på læreren og holdt fast.

Mistet stemmen

Ifølge tiltalen ble læreren påført skader på strupehodet som en følge av angrepet. Han er nå arbeidsufør, har smerter i svelget og vanskeligheter med å snakke. Han er videre diagnostisert med posttraumatisk stressyndrom.

Hvorvidt det kan etableres en klar årsakssammenheng mellom angrepet og disse skadene var tema i rettssaken. Her har partene vidt forskjellige oppfatninger.

Les også: - 800 Oslo-lærere opplever hvert år vold eller trusler om vold

- Har endret livsførsel

19-åringens advokat sier til Nettavisen at hennes klient innrømmer at han den gangen vanket i et miljø som ikke var bra for han.

- Han har nå tatt grep om livet sitt. Han arbeider og trener og tenker på framtida. Han har endret livsførsel i forhold til den gangen, sier Tangen.

Dom i saken faller 17. august.