Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha gratis sjøkart på internett

Norsk Losforbund vil at alle offisielle elektroniske sjøkart skal legges ut gratis på internett, slik som man gjør i USA. Fredag ble forbundets ønske delvis oppfylt.

18 mennesker omkom da "Rocknes" forliste i Vatlestraumen mandag 19. januar. TV 2-Nyhetene og TV2.nos web-TV har fulgt saken tett - her finner du en oversikt over dekningen og siste nytt.

Formannen i Norsk Losforbund, Stein Inge Dahn, opplyser at bare et fåtall av skipene har disse offisielle kartene.

Ikke tilgjengelig
- Det er veldig sjelden jeg som los kommer om bord i skip som har offisielle sjøkart. De fleste har elektroniske sjøkart fra ulike fabrikanter fra inn- og utland, som ikke er autoriserte, sier Dahn til NRK.

Kartene er ikke tilgjengelige for losene på annen måte enn nettopp om bord i skipene i dag. Disse kartene er dyrere enn private kart som Kystverket tilbyr.

Åpning
Miljøverndepartementet åpnet fredag for at loser kan få gratis offisielle kart, men at rederne og andre fortsatt må betale for dem.

- Jeg syns det er viktig at losene skal ha tilgang til kartene, og det bør ikke stå på ressurser. Der vil vi se om vi kan bidra. Det er en fordel at flest mulig bruker autoriserte kart som vi vet er løpende oppdatert, sier statssekretær Lars Jacob Hiim til NRK.

Lasteskipet "Rocknes" som forliste i Vatlestraumen, hadde ikke offisielt elektronisk sjøkart fra Sjøkartverket, men et elektronisk kart fra et privat selskap. Kartet inneholdt ikke informasjon om grunnen på havaristedet.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen