Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha Martine-rettssak i Jemen

Farouk Abdulhaks far vil ha rettssak i Jemen. Det kan gi sønnen dødsstraff.

Den jemenittiske rikmannssønnen Farouk Abdulhak er etterlyst av Interpol i forbindelse med drapet på Martin vik Magnussen.

Som Nettavisen avslørte onsdag flyktet Farouk fra England i farens privatfly lørdag 15. mars.

Les: Rømte til Aten i pappas privatfly.

Flyet tok av fra Luton og landet noen timer senere i Athen. Britisk politi regner det som sannsynlig at han har kommet seg videre til Jemen og har i en pressemelding oppfordret Farouk til å returnere til England og melde seg for politiet.

Nå inviterer i stedet millionærpappen, Shaher Abdulhak, britisk politi til Jemen. Det avslører den engelske avisen The Daily Telegraph .

Kan føre til dødsstraff
Faren mener at sønnen kan stilles for retten i Jemen dersom sønnen blir siktet for drap i England.

For Farouk kan det få fatale konsekvenser. Regjeringskilder i Jemen sier til Daily Telegraph at landet støtter dødsstraff. I Jemen skjer dette ved bruk av eksekusjonspelotong - med andre ord kan 21-åringen bli skutt, dersom han skulle bli dømt for drapet.

En eventuell utlevering av Farouk Abdulhak er politisk betent. Storbritannia nekter nemlig å utlevere islamistlederen Abu Hamza til Jemen. Hamza er ettersøkt i Jemen i forbindelse med terrorvirksomhet.

Les også: Krangel kan hindre utlevering

En talsmann for Farouks familie sier til avisen at «Familien Abdulhak er klar over sakens politiske dimensjoner, og foreslår derfor et kompromiss dersom det viser seg at Farouk blir anklaget for drap. Kompromisset går ut på at britiske jurister inviteres til Jemen for å ta del i en eventuell rettssak.»

Må ha overbevisende sak
Interpols sjef i Jemen, Abdul Kader Mohammed Kahtan, fastslår overfor Daily Telegraph at jemenittisk lov åpner for at statsborgere anklaget for kriminelle handlinger i utlandet kan stilles for den nasjonale rett. En forutsetning er at britisk politi presenterer en overbevisende sak for landets myndigheter.

I forrige uke kom det frem i flere britiske aviser at pappa Shaher Abdulhak i lengre tid har vært lei av sønnens jetsettliv i London, noe han har ment skader familiens ære i tillegg til å gå ut over sønnens skolegang.

Etter at sønnen ble etterlyst i forbindelse med drapssaken har han også uttalt at familien ikke vil ha noe å gjøre med et familiemedlem som begår alvorlige kriminelle handlinger.

Britisk dilemma
Hvis engelske jurister politi deltar i en eventuell rettssak i Jemen, vil det kunne gi britiske myndigheter en skikkelig hodepine. England støtter nemlig ikke dødsstraff, og britisk deltakelse i en jemenittisk rettssak er derfor svært lite sannsynlig.

Reklame

Quiz: Hva heter Mummitrollet på originalspråket?