Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha norske styrker i Sudan

Rollen Norge har spilt i fredsprosessen i Sudan, gjør det umulig ikke å delta i en fredsstyrke i landet, mener utenrikskomiteens leder Thorbjørn Jagland.

Etter 20 års borgerkrig ser det ut til å gå mot en fredsavtale i Sudan, og Norge har spilt en sentral rolle som tilrettelegger for forhandlingene.

Jagland mener det er opplagt at en "betydelig FN-styrke eller en annen internasjonal styrke" må settes inn for å overvåke freden når en endelig fredsavtale forhåpentligvis blir en realitet.

- Det er klart at den rollen Norge har spilt i Sudan gjør det helt umulig å komme unna en deltakelse i en slik styrke, sier Ap-politikeren til NRK.

Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson mener Norge har "høy troverdighet overfor begge parter" på grunn av den rollen landet har spilt under fredsforhandlingene.

- Det er nok et sterkt ønske fra deres side at Norge er blant de land som også her er med, sier Frafjord Johnson til NRK.

Krigen i Afrikas største land har rast siden 1983 og krevd mellom 1,5 og 2 millioner menneskeliv. Ytterligere 4 millioner er blitt flyktninger i eget land.

De endelige fredsforhandlingene mellom regjeringen og opprørsbevegelsen skal etter planen finne sted 4. desember.

(NTB)

Reklame

Gjør kupp: Sportsbutikkene tømmer lagrene for vintervarer