Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha øl-hjelp fra Jens

Grensehandelen tilsvarer produksjonen til to norske bryggerier. Nå håper bryggeriene på lavere ølavgift for å redde arbeidsplasser.

- Arbeiderpartiets avgiftspolitiske talsmann har tidligere tatt til orde for en kraftig reduksjon i ølavgiften hvis arbeidsplassene i bryggeriene blir truet og grensehandelen med øl øker, sier direktør Helge Hasselgård i Bryggeriforeningen i en pressemelding fra det oppdragsfinaniserte nyhetsbyrået Newswire.

Begge deler har allerede skjedd, påpeker han. Derfor håper Hasselgård at Arbeiderpartiet står ved sine uttalelser og sørger for lavere ølavgift i tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet som legges fram i neste uke.

I regjeringens Soria Moria-erklæring ble det varslet en gjennomgang av avgifter som er en ulempe for norske produksjonsarbeidsplasser, blant annet i konkurranse med import.

- Ølavgiften er trolig det beste eksempelet på dette. Ølavgiften er kanskje den avgiften som er mest i utakt med EUs avgiftsnivå, sier Hasselgård.

Ølavgiften i Norge er to og en halv ganger høyere enn i Sverige.

Smugler øl
Tollvesenets beslag av øl har eksplodert. I årets tre første kvartaler ble det beslaglagt over 54.000 liter mer øl enn i samme periode i fjor. Det er en økning på 43 prosent.

Ølbeslagene blir i år fem ganger høyere enn for fem år siden. Verken for sprit, sigaretter, tobakk eller kjøtt er det en så stor økning i beslagene, viser tall fra Tollvesenet.

Øl er sammen med vin de mest populære smuglervarene og grensehandelsvarene.

- Grensehandelen tilsvarer produksjonen til to norske bryggerier, og handelen øker i høyt tempo. Svært svak svenskekrone og bedre veiforbindelser gjør at svenskehandelen når nye høyder. Norsk øl er taper nummer én, sier Hasselgård.

Ny nisjetrend
I Danmark er det startet opp en rekke små bryggerier i det siste, ett av de få små nye i Norge er Berentsens Brygghus i Egersund.

- Med dagens avgifter er det ingen enkel sak å tjene penger på å lage øl, sier bryggerisjef Harald Berentsen.

Han tror det vil komme flere små bryggerier som lager mange nye spennende øltyper, om de får mulighet til å tjene penger.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken