Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha røykeforbud bak rattet

Før eller siden måtte det komme, forslaget om å forby røyking i bilen. Denne gangen er det danskene som vil stramme inn.

Det er Dansk Vejforening, en interesseorganisasjon for økt satsing på samferdselssektoren, som tar til orde for røykeforbud i alle kjøretøyer.

- Konsentrasjonssvikt
- Alt for mange ulykker skyldes konsentrasjonssvikt, og når føreren skal fiske fram en sigarett, tenne den, slå asken av og stumpe den, fjerner det konsentrasjonen fra veien. Faktisk er røyking i bilene verre enn mobiltelefoner, fordi bilistene risikerer å brenne seg på sigaretten, sier foreningens formann, Jens Erik Karlskov Jensen, til Jyllands-Posten.

Ber folk være varsomme
Konstituert UP-leder Roar S. Larsen sier til TV 2 Nettavisen at han ikke direkte kan fraråde røyking i bilen, men han ber folk være aktpågivende og varsomme bak rattet.

- Generelt kan jeg si at det å rote med fyrstikker, prate i mobilen eller fingre med stereoanlegget kan ta oppmerksomheten bort fra veien. Derfor bør folk være varsomme med dette, sier Larsen. Foreløpig nøyer UP seg med å slå ned på bruk av mobiltelefon uten handsfree-sett.

Egil Otter i NAF har ingen tro på røykeforbud i bilen.

- Vet du, dette var faktisk forbudt i Oslo fram til på 1950- eller 60-tallet. Man var vel noen episoder med piperøykere som fikk snadda i halsen. Men forbudet ble fjernet av pragmatiske grunner, og jeg ser ingen grunn til å innføre et slikt forbud. Folk må selv passe på og være forsiktige, sier Otter til TV 2 Nettavisen.

Passive baksete-røykere
Dansk Vejforening viser til at røykeforbud i biler for tiden diskuteres i Tyskland og viser til at det i Danmark allerede er forbudt å røyke i fly og restauranter. Helsemessig er det også gode grunner til å forby røyking i bilen, mener Jens Erik Karlskov ifølge Jyllands-Posten. Han viser til at barn utsettes for passiv røyking i baksetet.

- Ikke statens oppgave
Forslaget møter en kald skulder hos Gitte Lillelund Bech, trafikkpolitisk talskvinne i Venstre.

- Det kommer ikke på tale. Bilen er et privat rom, og vi lager heller ikke lover om at folk ikke kan røyke hjemme. Det er ikke statens oppgave, sier hun ifølge Jyllands-Posten.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken