OSLO: - Ti år har gått siden røykeforbudet på utesteder ble innført. Mer enn 100.000 svensker har dødd av røyking siden det. Regjeringen vil nå utrede sterkere tiltak. Røykeforbud på uteserveringer, eksponeringsforbud i butikker og nøytrale forpakninger er tre av forslagene, skriver Sveriges folkehelseminister, Gabriel Wikström i en kronikk hos Dagens Nyheter onsdag.

Forslaget skal nå utredes som en del av det holdningsskapende prosjektet «Tobacco Endgame – Rökfritt Sverige 2025».

Tror på røykfrie uteserveringer i Norge
Det møtes med tre ganger tre hurra fra Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) i Norge.

- Det er et forslag vi støtter og som vi jobber for å få til, både alene, sammen med Kreftforeningen og under paraplyorganisasjonen Tobakksfritt, sier konstituert generalsekretær i NAAF, Anne Elisabeth Eriksrud.

Hun har tro på at et forbud mot røyking på utesteder kan komme, også i Norge.

- Vi har jobbet for å få det til i flere år, og særlig med tanke på kreativiteten til enkelte uteserveringer, som jo nesten er inneserveringer, sier Eriksrud.

Hun forteller at, selv om det ikke er konkrete forslag til lovendringer i Norge, har hun tro på at det vil komme et forbud også her.

- Vinden blåser i retning av gode tiltak for ivaretakelse av folkehelsen og tilgjengelighet for alle. Vi har ikke opplevd noen motvilje fra politisk side, så jeg tror dette er et tiltak som vil ende i lovbestemmelser også her, sier Eriksrud.

Les også: Her kjøper han sigaretter for femti kroner på gata i Oslo

Har ikke blitt behandlet
Etter det Nettavisen kjenner til har det ikke vært noen realitetsbehandling av et forslag om røykfrie uteserveringer i Norge. Men det jobbes med temaet blant flere pressorganisasjoner under paraplyen Tobakksfritt.

I forrige uke lanserte helseminister Bent Høie forslaget om nøytrale røykpakker, blant annet for å gjøre det mindre attraktivt for unge å begynne å røyke.

Pakkene skal også ha skremselsbilder, noe som uansett vil bli innført i Norge, som følge av EØS-avtalen.

Flere stater i Canada, USA og Australia har allerede innført røykfrie uteserveringer.

I Norge disktueres det imidlertid foreløpig ikke som et konkret forslag.

Les også: Slik kan Oslo bli (nesten) bilfri

- Konkurransefortrinn med røykfritt
Helt greit, mener Kreftforeningen, som mener en lovendring ikke nødvendigvis er veien å gå i Norge.

- Vi er positive til det som skjer i Sverige, som jo er en pakke av tiltak, sier assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei, og legger til:

- I utgangspunktet så har vi sagt at vi ikke ønsker å forby røyking på uteserveringer, fordi vi tror at dette er noe som kommer til å bli en realitet uten en lovendring.

Opdalshei peker på at kun 13 prosent i Norge røyker daglig, og at den store majoriteten dermed er ikke-røykere. Det blir et viktig insitament - også for næringslivet, mener han.

- Det er stadig færre som røyker i dette landet, og flere ser nå fordelen ved å nyte sin mat og sin øl uten at det røykes i nærheten, sier han, og legger til:

- En del utesteder har også gjennomført forbud mot røyking på uteserveringer på eget initiativ. Vi tror dette er noe som kommer til å bre mer og mer om seg, og at det blir et konkurransefortrinn for dem som innfører det.

Les også: Ny lov: 500 kroner i bot for å røyke med barn i bilen

Røykfritt i Tromsø
På Verdens røykfrie, 31. mai, dag i fjor gikk NAAF, Kreftforeningen og flere utesteder sammen om en aksjon, der uteserveringene ble gjort røykfrie denne ene dagen.

Tilbakemeldingene var ifølge Opdalshei svært positive, og i Tromsø valgte de fire utestedene som deltok i aksjonen å videreføre tiltaket, to av dem permanent, mens to av dem lagde en prøveordning ut sesongen.

31. mai i år planlegges en liknende aksjon, og både NAAF og Kreftforeningen håper nå at enda flere utesteder vil bli med.

- Er å gå for langt

Ikke alle jubler for det svenskene nå har på trappene.

- Forbud mot røyking på uteserveringen er å gå for langt. Her skader vi ingen andre enn oss selv, sier en 49 år gammel trønder bosatt i Oslo mens han nyter noen drag av rullingsen på en fortauskafe i hovedstaden.

- Jeg håper myndighetene bruker energien sin på viktigere ting, som forurensing for eksempel. Vi røykere blir stigmatisert. Vi er voksne mennesker, og voksne mennesker kan gjøre dummere ting enn å røyke, sier 49-åringen.

Lik dittOslo på Facebook og få ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED