Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha sprøyterom uten helsepersonell

Regjeringen foreslår å holde kvalifisert helsepersonell vekk fra de omstridte sprøyterommene. - Uakseptabelt, mener stortingspolitikerne.

Regjeringen foreslår at sprøyterommene istedet bemannes med folk som har tatt førstehjelpskurs.

Leder av sosialkomiteen, John I. Alvheim (Frp), mener forslaget er totalt uakseptabelt og veldig skuffende.

- Fordi regjeringen er så sterk motstander av slike rom, velger den å neglisjere Stortinget og ikke ta oss på alvor. Dette skal den ikke slippe unna med. Misbrukerne skal få hjelp, og det snart, sier han til Aftenposten.

Alvheims komitekollega i Arbeiderpartiet, Bjarne Håkon Hanssen, har rett og slett fått nok.

- Vi kan ikke lenger fortsette å sende denne saken tilbake til regjeringen. Nå lager vi loven i Stortinget selv, varsler Arbeiderpartiets Bjarne Håkon Hanssen.

Det er Fagrådet innen rusfeltet, som favner 160 organisasjoner innenfor rusomsorgen, glad for.

- Justisdepartementets forslag er ikke klokt! Det er det verste jeg har hørt! De har jo glemt det aller viktigste, nemlig helsebiten: Når det står om liv og død, slik det vil gjøre i disse rommene, behøver man ikke sosialarbeidere, men helsearbeidere, sier leder Erling Pedersen.

Runddansen mellom Stortinget og regjeringen startet da forslaget om å opprette sprøyterom ble sendt på høring for to år siden.

Den tekniske siden av lovforberedelsene til sprøyterom krever at loven legges til rette slik at kvalifisert helsepersonell kan være til stede når narkomane bruker illegale rusmidler. I dag gjør helsepersonelloven dette vanskelig.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?