Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha utenlandsk rengjøringsingeniør

Et norsk selskap trenger utenlandsk kompetanse. Og ser etter en rengjører med ingeniørutdannelse.

Med jevne mellomrom kommer historier om kvalifiserte innvandrere som ikke kalles inn til jobbintervju fordi de har et eksotisk navn. Ofte ender de opp med å gjøre jobber de er overkvalifiserte for.

Onsdag la selskapet Element Storage Systems på Kløfta ut den litt uvanlige stillingsannonsen hvor det søkes etter «rengjører med ingeniørutdannelse». For ordens skyld: selskapet understreker til Nettavisen at det de trenger er en ingeniør, ikke en rengjører.

Selskapet vil ha mer variasjon blant de ansatte, og annonsen er ment å fange interessen til utenlandske ingeniører som sitter fast i mindre attraktive jobber - for eksempel i rengjøringsbransjen.

Vil ha utlending
- Det siste halvannet året har vi søkt etter folk med annen etnisk bakgrunn, sier administrerende direktør i Element, Ole Sverre Spigseth til Nettavisen. Firmaet ansatte nylig en kinesisk kvinne med mastergrad i logistikk. Hun hadde tidligere vært nødt til å jobbe i restaurantbransjen og i skolefritidsordning.

Han tror det er mange utenlandske ingeniører som har tatt til takke med jobber de er overkvalifiserte for.

- Hypotesen vår er at de har fått så mange avslag at de ikke orker mer, sier Spigseth.

- Hvorfor legger dere ut en slik annonse?

- Det er to ting. Det ene er at vi er i ferd med å bli en internasjonal bedrift hvor det er viktig å ha en internasjonal bakgrunn. Det andre er at det er mange som går rundt og ikke får utnyttet kompetansen sin. Vi tror at det ikke er nok å være positivt innstilt til søkere med en annen bakgrunn enn norsk, vi må gå ut og aktivt søke etter disse menneskene, sier Spigseth.

- I verste fall usmakelig
Selskapet ser etter «deg som har en litt annen bakgrunn. Vi håper du ligner lite på oss andre, det vil si at du er oppvokst i, eller har en sterk tilknytning til et annet miljø enn det nordiske. Vi ønsker at du har solid utdanning som du ikke får brukt idag. Helst er du ingeniør med spesialisering innenfor logistikk, produksjon eller IT.»

Det er ingenting i veien for at nordmenn kan søke, men dersom det står mellom en nordmann og en utlending vil den norske søkeren trekke det korteste strået.

- Hvis de stiller likt vil vi velge en med annen bakgrunn. Vi tror det vil berike kulturen i selskapet og gjøre oss bedre stilt til å konkurrere i utlandet, sier Spigseth.

Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) har ingen problemer med annonsen eller at bedriften helst ansetter en utlending.

- Om de foretrekker å ansette en med utenlandsk bakgrunn er det ingenting i veien med det så lenge søkeren er kvalifisert. Det er ingenting ulovlig med annonsen, den er i verste fall usmakelig, sier Ingeborg Grimsmo i LDO til Nettavisen.

Les annonsen her (Ekstern lenke).

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren