Gå til sidens hovedinnhold

Vil holde id-løse asylsøkere innestengt

Frps Per Sandberg frykter terror i Norge, og mener mannlige asylsøkere uten id-papirer bør holdes innesperret til identiteten deres er fastslått.

- Inntil vi vet hvem de er, bør asylsøkere uten identitetspapirer være på lukkede mottak. Det vil si alle så nær som kvinner og barn, som ikke utgjør den samme sikkerhetsrisikoen, sier Sandberg.

- Dette er vi mot, blant annet av menneskerettighetshensyn. Politiet har lov til å holde fast folk som nekter å oppgi identitetens sin, og vi mener dette ivaretar behovet allerede, sier statssekretær i Kommunal- og regionaldepartementet Roger Iversen.

Frykter terror
Han legger vekt på at nyankomne asylsøkere, av og til med en tragisk historie, ikke skal føle seg som kriminelle bare fordi de ikke har pass.

Som en del av tankegangen sin har Frp blant annet foreslått å gjøre Lista fyr til et stort, lukket mottak.

Dette forslaget fikk ikke tilslutning fra noen av de andre partiene på Stortinget.

- Jeg frykter dessverre at det må skje noe helt grusomt og forferdelig før de øvrige norske politikerne våkner, kommenterer Sandberg.

- Hva er det du frykter skal skje?

- Det er jo det samme som skjer andre steder i verden. Et terrorangrep, stort eller lite, sier Frps innvandringspolitiske talsmann.

94 prosent uten pass
Bakgrunnen for utspillet er Politiets sikkerhetstjenestes (PST) uttalelser til dagens Aftenposten. Her sier de at asylsøkere uten identitetspapirer kan utgjøre en sikkerhetsrisiko for landet.

- Det vi sier i dag er verken mer eller mindre enn det vi har sagt før, nemlig at det medfører en usikkerhet at vi har folk i landet som vi rett og slett ikke vet hvem er, sier informasjonssjef i PST Trond Hugubakken.

I fjor kom 94 prosent av asylsøkerne til Norge uten pass, og Roger Iversen i Kommunal- og regionaldepartementet innrømmer at dette kan være et problem.

- PSTs synspunkter er viktige for oss i arbeidet med ny utlendingslov, særlig sett i lys av den siste tidens hendelser ute i verden, sier han, men legger til at det finnes andre måter å identifisere seg på enn ved å vise pass.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag

Kommentarer til denne saken