Gå til sidens hovedinnhold

Vil holde turistene unna Ayers Rock

Aboriginene slår tilbake etter myndighetenes alkoholforbud.

Aboriginerlandsbyen som ligger ved siden av det røde fjellet Uluru, eller Ayers Rock, truer med å hindre tilreisende turister å klatre opp på Australias mest kjente landemerke.

Etter at en rapport i forrige uke advarte om at mange barn i fjerntliggende aboriginersamfunn var utsatt for seksuelt misbruk, bestemte statsminister John Howard å ta i bruk radikale tiltak for å løse problemet.

Myndighetene ønsker å forby alkohol og porno i disse områdene, samt å gjennomføre en obligatorisk helsesjekk på barn som kan ha blitt utsatt for misbruk.

Frykter for barna
Det er det siste som opprører lederne av Mutitjulu-landsbyen. Fram til 1970-tallet drev myndighetene i utstrakt grad med tvangsadopsjon av aboriginerbarn til europeisk-ættede australske familier, og dette utspillet vekker frykten blant innbyggerne for at barna skal tas vekk fra dem.

Ifølge innbygger Mario Giuseppe i Mutitjulu vurderer folk nå å flykte ut i ørkenen.

- Jeg trodde myndighene var her for å beskytte dem, men i stedet skremmer de vannet av barna og kvinnene, sier Giuseppe til AP.

Hellig fjell
Innbyggerne i Mutitjulu ønsker å legge press på myndighetene ved å hindre turister å klatre opp på fjellet, som tiltrekker seg nesten 500.000 turister i året og er en inntektsmagnet for delstaten Northern Territory.

Fra før er aboriginene misfornøyde med turistene som tar seg opp på det de anser som et hellig fjell.

De australske myndighetene avviser aboriginenes frykt som ubegrunnet og et resultat av desinformasjon om tiltakene.

Reklame

Best i test påskeegg 2021