Gå til sidens hovedinnhold

Vil ikke be Jan trekke seg

- Høyre ser ikke noen grunn til å gi Jan Petersen «gode råd», sier lederen for Høyers valgkomité, Siri Frost Sterri. Hvem bør lede Høyre? Si din mening her!

Etter at KrF og Venstre har opplevd mye lederuro de siste ukene, er det nå Høyres tur til å trolig få en heftig lederdebatt.

Partiets leder Jan Petersen skal gi valgkomiteen i Høyre beskjed innen mandag 9. februar om han vil fortsette som leder eller ikke.

Frykter ikke strid
Lederen for valgkomiteen, Siri Frost Sterri, frykter ikke en opprivende lederdebatt i Høyre.

- Det er interessant å merke seg at selv om det har stormet rundt Petersen, så setter organisasjonen slik pris på ham at han skal få ta den beslutningen alene. Organisasjonen ser ikke noen grunn til å gi ham «gode råd», sier Frost Sterri til TV 2 Nettavisen.

- Men eksordfører Anne Kartrine Slungård i Trondheim gikk denne uka ut og sa at hun ønsker Børge Brende som leder, og at Petersen bør trekke seg så fort som mulig?

- Jeg oppfatter ikke innspillet som at hun ønsker å gripe inn i lederspørsmålet. Partiet har for øvrig fått beskjed før jul om tempoplanen for valgene. Valgkomiteen skal ha møte 10. februar og da skal vi eventuelt be fylkeslagene sende inn forslag på ny leder.

- Så du synes ikke Slungård har vært utidig i og med at Jan Petersen ikke har sagt hva han har bestemt seg for ennå?

- Nei, utspillet markerer at vi etter hvert har fått mange gode kandidater. Diskusjonen er i gang, og det er bra. Det er viktig at vi er åpen, åpenhet er viktig i kampen om velgere og stemmer, sier Frost Sterri som har lang erfaring i Høyre. Hun sluttet som Stortingsrepresentant i 2001, og hun har sittet som leder for valgkomiteen i Høyre i to perioder.

HTML EMBED

Mange kandidater
Velger Petersen å gå, er det minst tre aktuelle kandidater som vil kjempe for å bli ny Høyre-leder.

Finansminister Per-Kristian Foss har lenge vært aktuell som ny leder. Han gikk av som leder for Oslo Høyre i forrige uke, og har dermed fått litt mindre arbeidspress.

Han er svært kjapp i replikken, blir regnet som en dyktig finansminister og har stor personlig integritet.

«Jern-Erna»
Det paradoksale er at det har vokst fram minst to nye lederkandidater de siste årene mens Foss har «ventet» på å ta over Høyre-skuta.

Den første er kommunalminister Erna Solberg, og den andre er miljøvernminister Børge Brende. Erna Solberg blir sett på som å være en svært handlekraftig politiker, som blant annet har tatt tak i innvandringspolitikken, mens Børge Brende nå er en «statsråd med hele verden som arbeidsfelt», som eksordfører Marvin Wiseth i Trondheim sier det.

Også finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner og forsvarsminister Kristin Krohn Devold kan være aktuelle som nye ledere.

Jubelavgang
Det er mye som tyder på at Jan Petersen vil trekke seg. Da han ble valgt i 1994, var det som en nødløsning, partiet hadde ingen klare lederkandidater. Lenge var både valgresultat og meningsmålinger nedslående for partiet, og Petersen måtte tåle mye kritikk.

I 2000 var det sterk uro rundt partilederen. Høyres bystyregruppe ba Petersen tenke igjennom sin stilling. Men Petersen gikk ikke av, og i 2001 kunne han lede partiet inn i regjering, og selv ta plassen som utenriksminister.

Går han nå, vil han bli hyllet som en suksessfull leder. Velger han å fortsette som leder, vil det ikke bli noen

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant