Gå til sidens hovedinnhold

Vil ikke boikotte fotball-VM i Qatar

- Det rette er å ha dialog, sier Yngve Hallen, mens fremmedarbeiderne i Qatar dør.

De siste dagene har flere rystende reportasjoner om arbeidsforholdene til arbeiderne, som bygger stadionene til fotball-VM i Qatar, lever under.

Generalsekretær Sharan Burrow i International Trade Union Confederation, mener ifølge TV 2, at så mange som 4000 arbeidere kan komme til å omkomme før mesterskapet sparkes i gang.

Norges fotballforbund har kritisert forholdene, og de har gått sammen med LO og tatt initiativ overfor FIFA og sagt at de vil være med til å bidra til at situasjonen bedrer seg.

Flere tusen kan dø
Mange mener også at den eneste riktige sanksjonen bør være å boikotte mesterskapet.

Det er ikke aktuelt for Norges Fotballforbund, ifølge president Yngve Hallén.

- Er det et tema å boikotte VM-kvaliken til Qatar-VM?

- Nei, ikke så lenge andre ... Altså, jeg synes at det vi har gjort med å få oppmerksomhet rundt det, og vi har fått ros for at vi har skapt den oppmerksomheten, sier Hallén til Nettavisen.

De elendige arbeidsforholdene i landet har vært kjent lenge. De er såpass elendige at man regner med at flere tusen arbeidere vil miste livet før man sparker i gang mesterskapet i 2022.

LES OGSÅ: - Jeg skal boikotte fotball-VM.

Hallén mener det blir feil dersom man skal boikotte mesterskapet på grunn av avsløringene rundt situasjonen til arbeiderne i landet.

- Qatar som har så lyst på VM, burde ikke en passe «sanksjon» være å droppe og boikotte hele mesterskapet?

- Det kan du si, men hva mener du i forhold til andre mesterskap som har vært der? De fleste entreprenørbedrifter som er der kommer fra vestlige land. Vi har store norske selskaper der. Vi har myndigheter som samarbeider med de, også med den tanken at dette er den eneste måten å få bedring på. Det rette er å ha dialogen med de. Da vil det være rart hvis fotballen skal være den som gjør det på en helt annen måte, forklarer fotballpresidenten.

Se den 15 minutter lange dokumentaren «Slavene i Dubai» her:

Oppmerksomhet sørger for bedring?
Selv om arbeideres liv går tapt, og de ansatte i landet blir nektet å reise hjem til sine hjemland, tror og håper Hallén at denne situasjonen på lang sikt vil bidra til noe positivt.

- Kanskje den beste grunnen til å legge det til Qatar, er hvis vi klarer å skape en sånn oppmerksomhet at vi får en endring. Ellers finner man mange andre grunner til hvorfor man ikke skal legge det der. Derfor var vi også ikke noen tilhengere av at det ble lagt der i utgangspunktet.

Den mektige fotballsjefen mener nemlig det blir feil dersom idretten alene skal boikotte mesterskapet. Det er ikke fotballen i Qatar som bryter lover eller har ansvaret med å følge opp med inspeksjoner, men det er rett og slett myndighetene i landet, mener Hallén

Etter at NFF og LO kom med innspill til hvordan man skal bedre situasjonen for arbeiderne i Qatar, har de blitt invitert, sammen med norske parlamentarikere, til FIFAs hovedkvarter i Zurich, forteller fotballpresidenten.

- Er NFF spydspiss blant de internasjonale forbundene til å komme med kritikk?

- Nei, det vil jeg ikke si. I Tyskland har de gjennomført et sånn møte med FIFA, og det er mange andre som har et engasjement rundt dette her.

Han mener det eneste som kan bidra til at NFF velger å boikotte kvaliken til mesterskapet, er hvis norske myndigheter må gå i spissen til en sånn avgjørelse, men han tror ikke det blir aktuelt.

- Det å bryte kontakten vil ikke bedre forholdene. Det er over dialog og ved press. Det er det SOS Rasisme i enkelte land sier også, at den publisiteten man har fått rundt dette her, har man ventet på lenge. Internasjonale media har ikke grepet fatt i denne situasjonen, slev om den har vært veldig kritikkverdig over veldig lang, lang tid.

- Først når VM i fotball kom, etter mange, mange andre internasjonale mesterskap, sist VM i håndball, uten noe publisitet rundt det. Først når VM i fotball kom, så fikk en publisitet rundt dette her, sier Hallén.

Se The Guardians dokumentar om VM i Qatar her:

Internasjonalt press
- Et enkelt spørsmål: Kan det bli aktuelt å boikotte VM-kvaliken?

- Da må det være et helt annet internasjonalt press. Da må myndighetene på en måte ta ut sine bedrifter. Norge eier store virksomheter som er i Qatar. Da må de gå foran og si at dette er et virkemiddel de vil bruke. Jeg tror ikke idretten ensidig skal bruke sånne virkemidler, uten at myndighetene og folkene i de landene tar det initiativet.

Hallén mener man heller bør ha fokus på å se hvilke kriterier som skal ligge til grunn for fremtidige tildelinger av mesterskapet.

NFF og Hallén har tidligere vært ute med kritikk rundt tildelingen av mesterskapet til Qatar. Det har langt fra endret seg etter den siste tids avsløringer.

- Jeg har jo kritisert tildelingen før, av helt andre grunner. Det jeg kan si nå, er at den beste grunnen til at de skulle få VM, er at en skulle få oppmerksomhet rundt det her. Disse arbeidsforholdene har vært slik i 30 år, og da er det jammen bra at verden får lyset opp for det, sier han.

Kommentarer til denne saken