Gå til sidens hovedinnhold

Vil ikke ha nytt «oljefond»

Næringslivstoppen Johan Andresen jr. er kritisk til forslaget om nytt norsk fond til næringsutvikling.

NA24 og Nettavisens faste blogger Ole Eikeland har tatt til orde for at det bør opprettes et nytt norsk milliardfond, som skal brukes til næringsutvikling.

«Sett av i første omgang 100 milliarder kroner i ett aktivt næringsfond som vedtas med lov av Stortinget på lik linje med Statens Pensjonsfond Utland bedre kjent som Oljefondet», skriver Eikeland.

Han mener at fondet han tar til orde for må kunne investere i ut- og innland, enten på egenhånd eller sammen med andre private eller statlige interesser. Videre mener Eikeland at fondet skal bli styrt av et profesjonelt styre akkurat slik som Oljefondet.

«Da slipper man innblanding fra politikere eller byråkrater slik det virker som man fikk nå sist da staten investerte hos Røkke og Aker Solutions», heter det i bloggen til Eikeland.

Her kan du lese Ole Eikelands blogg

Andresen er ikke enig
I et innleggg på bloggen kommer det frem at en av Norges rikeste menn, Johan Andresen jr., ikke er enig med Eikeland. Han er særlig skeptisk til den politiske innblandingen i et slikt fond.

«Et stort investeringsfond med betydelige både statlige og private midler og med et mandat til å kontrollere bedrifter vil alltid, og jeg mener alltid, få «føringer» av politisk art. Mange av disse føringene blir ikke uttalt offentlig og er derfor svært vanskelig for de private investorene å gjøre noe med, og enda mer krevende å vurdere risk/reward effekten av», heter det i svaret til Andresen.

Andresen mener at statens endringer i styret i Statkraft er et typisk eksempel på at endringer gjøres ut fra politiske og ikke forretningsmessige kritererer. I sommer ble nemlig Statskrafts daværende styreleder tuppet ut av Trond Giske, etter kraftig kritikk av statens rolle som hovedeier i selskapet.

«Problemet er at de private ikke kan stemme med bena, dvs. selge. Dette kan delvis løses ved å børsnotere fondet, men det vil medføre en betydelig rabatt. Og når du legger til ulempen ved alle kostnadene med å drive et slikt fond, så må private eiere som Ferd, som selv kan og vil eie direkte, spørre seg selv hvorfor de skal investere i et slikt fond. Men det ville naturligvis være en drøm å selge bedrifter til et slikt fond...», heter det i svaret til Andresen.

Staten som sitter på pengene
Årsaken til at diskusjonen om et nytt stort milliardfond kommer til overflaten, er salget av Elkem til kinesiske eiere. Da Orkla ville selge var ingen norske grupperinger på banen, for å overta det tradisjonsrike selskapet.

En av diskusjonene er at det i Norge er stort sett få virkelig store private investeringsmiljøer, mens staten bugner over av penger. Derfor må staten være med i dannelsen av et nytt milliardfond, hevdes det.

Hva mener du om forslaget? Si din mening i kommentarfeltet under:

Reklame

Slik forvandler du mobilen til et kraftig varmekamera

Kommentarer til denne saken