Gå til sidens hovedinnhold

- Vil ikke ta Åsne til retten

Shah Muhammed Rais forklarer hvorfor familien måtte snakke på Lillehammer og hva han vil med Åsne Seierstad.

(LILLEHAMMER/TV 2 NETTAVISEN:) Shah Muhammed Rais sier at sønnen ikke lenger kan gå på skolen fordi kameraten hans har spredd innholdet i «Bokhandleren fra Kabul» til alle klassekameratene.

– Det er bare ett konkret eksempel på hvordan boken har ødelagt vår ære og vår lykke, sier Shah Muhammed Rais til TV 2 Nettavisen.

- Ødelagt liv

Tirsdag kveld overrasket han alle, og kanskje spesielt festivalledelsen med å la sin kone og sønn tale under hans del av åpningseremonien. I sterke ordelag fortalte Suraya Rais hvordan hun følte livet hennes var blitt ødelagt av Åsne Seierstad.

Shah Muhammed Rais fikk selv 25.000 kroner i stipend fordi han ønsker å oversette Henrik Ibsens «Et dukkehjem» til afghanske språk.

- Jeg husket at Ibsen i «Et dukkehjem» lar kvinnen snakke og jeg tenkte derfor at det var en passende anledning for min kone og si hva hun følte, sier Rais, Festivalsjef Tone Kolaas visste ikke om talen.

- Mange oppfattet det nok som litt ubehagelig, men denne festivalen skal også gjenspeile ubehaget og kan det anspore samtale er det fint, sier hun.

LES OGSÅ: - Bokhandleren pompøs tosk

Idé fra Ibsen

Selv sier Shah Muhammed Rais at han ikke ønsker å trekke Åsne Seierstad for retten.

- Vi vil ikke ha penger, og vi ville aldri gå rettens vei, men vi har mistet vår ære og vår lykke, sier han. I ett år har han og hans andre kone og barn vært mye på reise. Hans sønn og en av døtrene har fått oppholdstillatelse i Canada der de går på skole.

Men Shah Muhammed Rais understreker at de fremdeles bor i Kabul. Hans bedrift teller 20 ansatte og han tjener penger.

SE WEB-TV: Refset Åsne på Lillehammer (abonnement)

Hjemme driver den eldste sønnen bokhandelen, mens far taler sin sak ute, samtidig som han også kjøper bøker og samarbeider med utenlandske forleggere.

- Vår familie er som en skipbrudden båt i storm etter boken til Åsne, sier han. Rais og hans familie tilhører kultureliten i Afghanistan, de som også kan lese Seierstads bok på engelsk. Han forteller at hans sønns skolekamerat og konkurrent i biologi slang deler av historien i ansiktet på sønnen mens de var på skolen. Den spredde seg ifølge faren som ild i tørt gress.

Også hans kones bror som underviser fikk høre historien om at Suraya skulle ha blitt solgt til Rais for 100 dollar.

- Venner kommer til meg og sier at Åsne har skrevet om dem, og jeg kjenner dem godt igjen i teksten selv, sier han.

Trenger ikke beskyttelse

- Jeg personlig trenger ikke beskyttelse, men min familie gjør det, sier han. Derfor var det viktig for ham at familien kunne få tale sin sak under åpningsseremonien på Lillehammer og fortelle det norske folk hvorfor æren hans er ødelagt.

- Men tror du ikke det norske folk har forstått det du mener om at Seierstad har tråkket på din ære nå? Hvor viktig er det at Åsne Seierstad ber om unnskyldning?

- Jeg tror nordmenn nå er veldig klar over at Åsne Seierstad har begått alvorlige feil, at det finnes løgner i boken, svarer Shah Muhammed Rais.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken