Gå til sidens hovedinnhold

Vil ikke ta hiv-smittede i hånden

To av tre mener hiv-smittede må fortelle at de er smittet før de håndhilser. Én av fem vil ikke omgås med en hiv-smittet.

Det kommer fram i en fersk dansk undersøkelse, som ifølge Dagsavisen sjokkerer både danske og norske hiv-eksperter og de hiv-smittede selv.

  • 57 prosent ønsker ikke å drikke av samme kopp som en hiv-smittet, selv om den blir vasket.
  • 67 prosent mener den hiv-smittede må fortelle om smitten før de gir andre hånden eller en klem.
  • 26 prosent ønsker ikke å bruke samme toalett som en hiv-smittet.
  • 21 prosent vil spise mat som en hiv-smittet har tilberedt.

Norges fremste ekspert på hiv og aids, professor Stig Frøland ved Rikshospitalet, er sjokkert og skuffet over resultatet. Han tror imidlertid ikke utbredelsen av det han karakteriserer som "primitiv smittefrykt" er like stor i Norge som i Danmark, men vedgår at kampen mot slike holdninger, som startet for 20 år siden, slett ikke er vunnet.

- Jeg råder mine pasienter til kun å fortelle om sin hiv-smitte til dem som absolutt har behov for å vite om den, for eksempel sexpartneren, legen og tannlegen, sier Frøland.

Et godt råd, skal man tro den ferske undersøkelsen, 18 prosent av de spurte svarer nemlig at de rett og slett ikke vil omgås et menneske som er hiv-smittet.

- Jeg hadde ikke blitt veldig overrasket om du refererte til en norsk undersøkelse. Vi må kjempe mot fordommer hver eneste dag, sier Geir Neset i interesseforeningen for hiv-smittede Pluss-LMA, til Dagsavisen. Han viser en måling foreningen fikk gjort i høst der 250 nordmenn ble intervjuet om sin innstilling til hiv. Ifølge Neset var svarene like nedslående.

Reklame

Disse gressklipperne er best i test