Gå til sidens hovedinnhold

Vil kaste partikollega

Lokale Ap-politikere i Oslo er så forbannet på bystyrerepresentant Tom Pape (Ap), som stemte for å flytte USAs ambassade, at de vil kaste ham ut av bystyret.

- Jeg vil helt klart gjøre det jeg kan for at Tom Pape ikke vil bli renominert til bystyret. Han har fullstendig misforstått sin rolle, sier lederen for Vestre Aker Ap, Øystein Lunde, til TV 2 Nettavisen.

Han mener Ap i Oslo vil tape stort på at Pape brøt ut og stemte mot det Ap-gruppa hadde blitt enige om.

- Mismotet og frustrasjonen sprer seg i partiet. Vi taper troverdighet. Sammen med Venstre kjørte vi en høy profil på saken i valgkampen. Bystyret er ikke noen arena for folk som kjører sitt eget løp.

- Må følge spillereglene
Lunde mener Pape har opptrådt klart udemokratisk. Sammen med to andre utbrytere, Kari Phale (SV) og Ane Willumsen (V), stemte han for å flytte ambassaden fra Drammensveien i Oslo sentrum til Husebyskogen i Ullern/Vestre Aker.

- Pape har rett til å ha et annet standpunkt, og det har han gitt til kjenne under diskusjonene om flyttingen. Men i en sak som denne, er en nødt til å ha disiplin, hvis ikke kan ikke et parti fungere, sier Lunde.

- Pape sier at han har stemt som folkevalgt for hele byen?

- Det er klart han er det, men Frogner Ap, som Drammensveien sogner til, har ikke fattet noe vedtak om å flytte ambassaden til Huseby-skogen, nettopp av respekt for Huseby, og ønsket om å finne en annen tomt.

- Mange er rasende
Også leder av Ullern Bydelsutvalg, Jens Christopher Myhre, mener at stemmegivningen til Pape kan få konsekvenser for hans politiske karriere.

- Det vil ta tid før dette blir glemt. Jeg tror dette vil få etterspill i partiet, en bør ikke bryte med gruppa hvis en ønsker å sitte i bystyret videre, for å si det slik. Det kan bli en mulig konsekvens. Det er mange som er mer rasende enn meg, sier Myhre.

Myhre sier at han visste at Pape ønsket å flytte ambassaden til Huseby-skogen, men han hadde aldri drømt om at han ville stemme mot standpunktet som Ap-gruppa hadde blitt enig om.

- Bystyregruppa har hatt flere møter med Oslo Arbeiderparti om asken. På siste møte mandag holdt jeg en tordentale, da jeg gjorde det klinkende klart at bystyrerepresentantene ville være bundet. Ullern og Vestre Aker Ap gikk særlig aktivt ut i valgkampen mot flytting av ambassaden til Huseby-skogen. Så er det plutselig en fra vårt eget parti som bidrar til å velte lasset, en som trosser alle spilleregler.

Sint også på Støre
Myhre er også forbannet over at utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) blandet seg inn i flyttingen av USAs ambassade.

- Det var utidig av Støre å blande seg inn i en lokal reguleringssak. Støre burde klokelig avholdt seg fra å gå inn i prosessen, sier han.

Utenriksministerens utspill før Oslo bystyre skulle stemme over om ambassaden skulle flyttes førte til at bystyrerepresentant Tom Pape (Ap) totalt uventet brøt med sin egen partigruppe og stemte slik Støre ønsket.

Støre sendte nylig et brev til Oslos ordfører hvor han presiserte at det bare finnes to reelle tomtealternativer for USA-ambassaden: Husebyskogen eller Drammensveien.

- Mener du at utenriksministeren også har trosset demokratiske spilleregler?

- Nei, ikke akkurat det, men det var veldig uheldig. Han burde ikke gjort det, i alle fall ikke offentlig, sier Myhre.

Tom Pape vil ikke kommentere uttalelsene fra sine partikolleger.

- De må stå fritt itl å mene hva de vil om en framtidig nominasjon, sier Pape som har vært heltidspolitiker siden 2003. Han har sittet i bystyret i ti år.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken