Gå til sidens hovedinnhold

Vil kaste Telenor-topper ut av landet

- Thaiene ser seg lei på at milliarder forsvinner ut av landet.

BANGKOK (NA24): Siste episode i den årelange farsen rundt innføringen av 3G-nett i Thailand kan føre til at sjefen for Telenors thailandske datterselskap Dtac, Tore Johnsen, blir kastet ut av landet.

Teletilsynet i Thailand, The National Telecommunications Commission (NTC), truer med å kaste ut alle utenlandske sjefer i mobilselskapene.

Torsdag 5. august kunngjorde NTC at de ønsker å forby utlendinger å jobbe i toppledelsen i telekomfirmaer i Thailand. Det skriver den største norskspråklige avisen i Thailand, Pattaya Tidende.

Vil ikke at utlendingene dominerer
Bakgrunnen for utspillet ligger i thailandske eierandelsbegrensninger. Ifølge landets lov kan ikke utlendinger eie mer enn 49 prosent av aksjene i et thailandsk selskap.

Telenor har en direkte eierandel i Dtac på 38 prosent. NTC reagerer på at Telenor, og andre utenlandske selskaper med mindre enn 50 prosents eierandel, allikevel fylle opp ledelsen med «ikke-thaier». PTC antyder utestengning fra den kraftig forsinkede budrunden på nye 3G-lisenser som mulig straff for Telenor og Dtac.

I Telenor-eide Dtac er tre av de ti personene i ledergruppen norske, inkludert toppsjefen. Begge de to største mobilaktørene, AIS og Dtac, kontrolleres fra utlandet, henholdsvis av staten Singapore og Telenor.

Stilltiende aksept
Redaktør i Pattaya Tidende Dag Ekeberg forklarer overfor NA24 at thailandske myndigheter gjennom lang tid stilltiende har akseptert at utenlandske selskaper som vil investere i Thailand er nødt til å sikre sine investeringer ved å kontrollere mer en 50 prosent av aksjene.

- Prosessen for utenlandske selskaper er ganske enkel. De oppretter thailandske stråselskaper for å tilfredsstille eierskapsbegrensningen. Med jevne mellomrom dukker det opp en byråkrat som skaper uro, sier Ekeberg.

Han peker videre på at det burde ikke være vanskelig for PTC å finne ut at Telenor direkte eller indirekte står for 65 prosent av eierskapet i Dtac.

- De kunne for eksempel lese årsrapporten til Telenor. Der heter det riktignok «finansiell eksponering» istedenfor kontroll, sier Ekeberg til NA24.

Undrende Dtac-sjef
Dtac-sjefen Tore Johnsen bekrefter overfor Pattaya Tidende at Telenor har om lag 65 prosent finansiell eksponering i Dtac.

- Det er regler for utenlandsk eierskap i telekom i Thailand. Både Dtac og AIS har internasjonale investorer, Telenor i Dtac og Singtel/Temasek i AIS, og begge selskapene tilfredsstiller disse reglene. Vi ser det derfor som helt unødvendig å ha regler for utenlandske arbeidstakere i selskapene, sier Johnsen til Pattaya Tidende.

Dreier seg om penger
Ekeberg, som har mange års erfaring som utflyttet nordmann i Thailand, mener det er en åpenbar grunn for NTCs trussel om å sende hjem utlendinger.

- Det er ikke veldig overraskende at thaiene etter hvert ser seg lei på at milliarder av telekomkroner forsvinner ut av landet som følge av utenlandsk eierskap, sier Ekeberg.

Han peker på at dilemmaet for Thailand er at det hadde blitt smått med sårt trengte investeringer i landet dersom utenlandske investorer ikke fikk kontrollere sine egne selskaper.

Tore Johnsen forsvarer eiersituasjonen i Dtac og viser til at Telenors investering er mye verdt for Thailand. Overfor Pattaya Tidende peker han på at Telenor betaler en rekke skatter og avgifter til den Thailandske stat og operer i henhold til alle vilkårene i konsesjonen.

Gjør seg selv til latter
Skribent Tim Johnston i Financial Times er mildt sagt kritisk til thailandske myndigheters opptreden i forhold til mobilmarkedet og utdeling av lisenser. I en fersk artikkel skriver han:

«Mens omtrent hele verden er i ferd med å innføre 4G mobiltelefoni finnes det ennå noen mørke flekker på verdenskartet som ennå ikke har innført 3G. Vi har Cuba, Burma og utrolig nok en av Asias tigerøkonomier, Thailand. Og thaiene, som ler seg skakke av vitser om de tilbakestående folkene i nabolandene Laos og Kambodsja, må innse at de ligger etter begge de nevnte. Både Laos og Kambodsja har for lengst fått i orden 3G-telefoni.»

Og spaltisten stopper ikke der:

«Årsaken til Thailands manglende utvikling på telefoniområdet ligger i et fantastisk komplisert system for utdeling av lisenser. Det hele er en suppe der et utall myndighetsorganer slår beina under hverandre. Ingen vet hvem som styrer det hele. I tillegg finnes det nok av både politikere og byråkrater som vet å sko seg på lisensieringsprosessen. At de siste regjeringene i Thailand har hatt hendene fulle med nasjonal uro bidrar heller ikke positivt», skriver Johnston.

Kommentarer til denne saken