Gå til sidens hovedinnhold

Vil knuse opprørerne i Fallujah

Amerikanske styrker omringer Fallujah hvor de mener Iraks mest ettersøkte mann, Abu Musab al-Zarqawi, oppholder seg. Innbyggerne flykter i frykt for et storangrep.

Minst 1000 amerikanske soldater og ytterligere irakiske sikkerhetsstyrker står rundt mot Falluja, melder nyhetsbyrået AFP. Byen har vært utsatt for kraftige bombeangrep fra amerikanske styrker i over et døgn.

Samtidig flykter innbyggerne i frykt for at en storoffensiv for å få tatt al-Qaidas antatte hovedmann i Irak, Abu Musab al-Zarqawi, er på trappene.

Bombeangrepene som har vart siden torsdag kveld har drept minst åtte mennesker, og er de kraftigste på mange uker.

- Ingen invasjon av byen
USA sier bombene traff et planleggingssenter brukt av militante som ledes av al-Zarqawi selv.

Amerikanske bakkesoldater, irakiske spesialstyrker og stridsvogner samler seg rundt byen. De har satt opp kontrollpunkter for å lete etter opprørerne som har gjort Falluja til til et symbol på motstanden mot okkupasjonen.

Men amerikanerne nekter for at de planlegger en invasjon av byen. Ifølge CNN natt til lørdag skal angrepet forhindre opprørerne i å utføre bombeangrep, tilsvarende de som ble gjort i Bagdads grønne sone torsdag .

- Zarqawi er ikke her
I løpet av fredagen er en av Zarqawis menn, sheik Khaled Hamoud, arrestert i en moské nær byen. Det sier hans kollega, sheik Abdul Hamid Jadu, til AFP.

Ifølge Jadu hadde Hamoud jobbet for en fredsavtale med den irakiske interimsregjeringen. Fredssamtalene endte da statsminister Iyad Allawi erklærte at Falluja ville bli angrepet dersom Zarqawi ikke ble utlevert. Ifølge Jadu var kravet umulig å oppfylle:

- Zarqawi oppholder seg ikke i Falluja. Bare et veldig lite antall utenlandske krigere er igjen i byen, hevder han ifølge BBC Online.

Innbyggerne flykter
Amerikanske styrker pågrep også byens politisjef og to politimenn mens de var i ferd med å redde familiene sine unna flyangrepene.

Innbyggerne i Falluja strømmer ut av byen i frykt for en amerikansk bakkeinvasjon.

- De bombet oss med flyene sine, og folk begynte å rømme vekk fra hjemmene sine, sier en innbygger til nyhetsbyrået Reuters.

- Situasjonen nå er svært vanskelig, og vi drar nå, legger han til.

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet