Den styrtrike filantropen Gareth Morgan reiser med den russiske isbryteren «Spirit of Enderby» for å skape oppmerksomhet om å bevare naturressursene i Antarktis. Det skriver Dagbladet tirsdag.

For øyeblikket befinner han seg i samme område som ekspedisjonen ledet av Jarle Andhøy.

Null respekt for andres sikkerhet
Morgan mener Andhøys oppførsel setter andre menneskers liv i far og at nordmannnen viser liten respekt for miljøet i det sårbare området.

Han karakteriserer Andhøy som en cowboy og mener at alle som ferdes i Antarktis har et kollektivt ansvar for både sikkerhet og miljø.

Vil ikke redde Andøy
Morgan, som er fra New Zealand, reagerer sterkt på at Andhøy, Samuel Massie (19) og tre andre kollegaer seiler inn området uten tillatelse fra norske eller newzealandske myndigheter.

På direkte spørsmål fra Dagbladet om hvordan han vil reagere dersom Andhøy-ekspedisjonen skulle få problemer svarer han rett ut:

- Jeg vil la ham synke.

Tre menn fra Berserk mistet livet
Andhøys mål for ekspedisjonen er å finne ut hva som skjedde da båten Berserk forliste i Sørishavet 22. februar i fjor.

Tre av Andhøys ekspedisjonsmedlemmer mistet livet. Andhøy var på land og på vei mot sørpolen i en ATV da Berserk forliste.

Har ikke tillatelser
Andhøy har tidligere uttalt at de ikke har med seg nødpeilesender, slik at ikke andre skal sette seg i fare ved en eventuell redningsaksjon. Det er New Zealands statsminister John Key ikke komfortabel med.

- Det er et område hvor du trenger tillatelse for å få lov til å dra til, og vi tror ikke den norske seileren har dette i orden. Vi er bekymret for hvordan sikkerheten blir ivaretatt om bord og risikoen for newzealenderen som er på båten, har Key uttalt.

Etter at Andhøys båt Nilaya krysset 60 grader sør, bryter han norsk lov ettersom det kreves en tillatelse fra norske myndigheter for å krysse grensa, en tillatelse han ikke har innhentet.