Vi skrev torsdag om at en stor spamring nå er tatt, som på sitt meste skal ha sendt ut 10 milliarder meldinger hver dag. Dette er dessverre en av få lyspunkter. Blant annet satt Virginias høyesterett nylig til side den første spamdommen i USA fordi retten mente at dommen brøt med ytringsfrihetsprisnippet.

Kriminelle slipper unna
I de aller fleste tilfeller slipper nettkriminelle helt unna, enten fordi det ikke er ressurser og kunnskap til å ta dem – eller fordi de opererer så mye på tvers av landegrenser at det er håpløst å ta dem.

Nå går kanskje verdens eneste sikkerhetskjendis Mikko Hyppönen i bresjen for at det skal opprettes et eget «Internetpol».

Nettets svar på Interpol
- Internett kjenner ingen landegrenser, og nettkriminalitet er nesten alltid internasjonal. Likevel har lokale myndigheter begrensede ressurser til å etterforske slik kriminalitet. Vi bør derfor vurdere en nettversjon av Interpol – «Internetpol» – som har som oppgave å etterforske og straffeforfølge toppene i de nettkriminelle miljøene, sier Hyppönen i en pressemelding.

Finnen innser at det vil være store utfordringer med en slik organisasjon. Et av de største problemene er at programvaren ofte lages i land der dette rett og slett ikke er ulovlig – eller det blir oversett.

- Men hvis vi ikke gjør noe nå for å bekjempe «crimeware», så vil det vokse sterkere og true med å ødelegge dagens internettmodell, for blant annet banker og nettbaserte selskaper, sier han.

Et enormt problem
Eksperter mener at antall nye former for skadelig programvare i år vil overstige én million. Det betyr at det dukker opp rundt to nye uhumskheter hver eneste minutt – hver dag, døgnet rundt.

På toppen av all den skadelige programvaren har du spam som er et gigantisk problem. Telenors e-postservere var praktisk talt i knestående i flere uker etter et massivt spamangrep som førte spamandelen for selskapet opp i rundt 99 prosent.