VATERLAND: - Jeg er jo selv bærer av to kulturer, fordi jeg er født i Irak og kom til Norge da jeg var ni år, sier Fatimah N. Mahdi.

Nylig leverte hun sin bacheloroppgave i interiørarkitektur ved Kunsthøgskolen i Oslo. Oppgaven tar for seg møtet mellom den østlige og vestlige kulturen - konsentrert til utviklingen i Vaterlandsområdet.

Les også: Slik kan et av Oslos farligste områder bli - men det kan ta tid

- Den perfekte «icebreaker»
Mahdi har selv opplevd at mennesker har forestillinger om henne, og hennes liv, som er skapt lenge før hun hadde mulighet til å påvirke dem. Men i steden for å la seg såre, bestemte hun seg for å appellere til folks hjerter. Eller nærmere bestemt mager.

- Jeg tenkte at mat, det er tingen. Den perfekte «icebreaker», sier hun, og utdyper:

- Jeg har sett for meg en alternativ mathall, som er østlig inspirert, i motsetning til Mathallen på Vulkan som er mer stram i uttrykket. Mathallene som jeg vokste opp med er farger, lukter, smaker og kaos, sier hun.

Les også: Sjakk og solsikker skal gjøre Oslos farligste område tryggere

Les også: Oslos «hippeste gate» får en solid ansiktsløftning

Felles grill og felles matlaging
Tanken er at fersk mat skal selges fra boder inne i en mathall under brua på Vaterland. Hallen skal bygges inn, men med en gjennomgående passasje for å sørge for at den er tilgjengelig for alle.

Om sommeren ser hun for seg at den ene veggen kan løftes opp, slik at hallen blir åpen ut mot Akerselva.

Og hit kommer også prosjektets viktigste del; En stor felles grill, der man kan tilberede maten man kjøper i bodene.

Les også: 100 grunner til å elske Oslo

Saken fortsetter under bildet.

Les også: Over natta ble dette Oslos hippeste gate

Uformelt
- Målgruppen er den vestlige kulturen, men tanken er at man lager maten sammen. Det legges også opp til en trappesone ved grillene, der man kan sette seg og spise. Jeg tror det blir mer uformelt, og enklere for folk å komme i kontakt med andre, enn om man legger opp til bord og stoler, sier Mahdi, og fortsetter:

- Jeg håper jo at vi kan sprekke hverandres bobler, sier hun.

I arbeidet med bacheloroppgaven tok hun kontakt med arkitektbyråene MAD og Infill, som tidligere har tegnet et forslag for hvordan man kan bygge inn området under brua på Vaterland.

- De var veldig positive, og vi skal fortsette å holde kontakten, sier Mahdi.

Saken fortsetter under bildet.

Skal rustes opp
For sagaen om Vaterlands-området er lang. Allerede i 2013 laget MAD og Infill sitt forslag. Dette ble støttet i Arbeiderpartiet, som igjen foreslo for bystyret å løfte området rundt Vaterland.

Forslaget ble vedtatt, og det ble satt ned en arbeidsgruppe, som skulle jobbe fram både kortsiktige og langsiktige tiltak for området.

Tidligere i vår presenterte arbeidsgruppa sitt forslag til tiltak, som blant annet innebærer opprydning, bedre vakthold og en rekke nærmiljøtiltak, som skal sørge for positiv aktivitet i Vaterlands-området.

Les også: - Tafatt forsøk på å ruste opp Vaterland

Skeptisk til å bygge inn brua
Byrådet og arbeidsgruppa har uttrykket skepsis til å bygge inn området, fordi det ifølge kommundelplanen for torg og møteplasser, ligger inne en begrensning på å stenge inne slike områder.

Fatimah N. Mahdi håper likevel at hennes forslag - med delvis åpenhet - vil friste kommunen til samarbeid.

- Jeg har faktisk studert bevegelsesmønsteret til folk på Grønland i dette området, og funnet ut at ved å lage en passasje gjennom hallen, vil man bevare dette som et tilgjengelig sted, sier Mahdi.

Les også: Dette er Oslos nye havnepromenade