Gå til sidens hovedinnhold

Vil narkoteste på jobben

Mange ruser seg med narkotiske stoffer på jobb, men få blir oppdaget. Men nå vil Høyre åpne for narkotesting av arbeidstakere.

Partiet vil teste folk dersom det er mistanke om misbruk, slik de gjør i Sverige.

- Alle er enige om at vi skal ha rusfrie skoler, fengsler og militærleire, så hvorfor skal vi ikke har rusfrie arbeidsplasser, sier Høyres stortingsrepresentant André Oktay Dahl til TV 2 Nettavisen.

Han vil nå be justisminister Knut Storberget se på erfaringene de har gjort i Sverige med testing av arbeidstakere dersom det er mistanke om narkorus. Dette er nemlig ikke lov i Norge.

Også de med skjorte
Onsdag skrev TV 2 Nettavisen at mange ruser seg med narkotiske stoffer for å takle arbeidsdagen. I en bedrift med 200 ansatte er det statistisk sett 8-10 personer som doper seg, uttalte Landsforbundet mot rusmisbruk.

- Vi antar at dette er et stort problem, med store mørketall. Bedriftene er nødt til å ta det på alvor, for problemet er voksende, sa forbundets informasjonssjef, Jan Erik Thoresen.

Han hevdet at de fleste bedrifter lukker øynene, og at de ikke tar problemet på alvor.

Stortingsrepresentant Andre Oktay Dahl er ikke veldig overrasket over dette.

- Det er derfor viktig å få en debatt om problemet, slik at alle får med seg at misbruk av narkotiske stoffer foregår i alle samfunnslag, og ikke bare blant junkier, sier Oktay Dahl.

Han påpeker at dette også handler om folk som har nystrøket skjorte og press i buksa.

- Narkotikamisbruk er vanskelig å oppdage. Derfor er det viktig at næringslivet og bedriftene er bevisst på at det kan være et problem, sier Oktay Dahl.

- Forstår at folk ruser seg
Selv om mange bedriftsledere lukker øynene, er det ikke tvil om at narkorus er vanskelig å oppdage.

- Jeg kan forstå at noen ruser seg for å henge med. Det forventes i større grad at du skal være tilgjengelig hele tiden, og jeg tror biologisk sett det ikke er mulig uten at vi skader oss selv, sier stortingsrepresentanten til TV 2 Nettavisen.

Oktay Dahl presiserer at testing på arbeidsplassen vil by på en del praktiske og prinsipielle utfordringer.

- Man skal ikke fly rundt å teste i hytt og pine. Det må foreligge en sterk mistanke, sier han.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken