Gå til sidens hovedinnhold

Vil oppheve NSB-monopolet

EU ha slutt på NSBs monopol i Norge. Regjeringen stritter i mot.

EU-kommisjonen foreslår at all innenlands passasjertrafikk med tog skal konkurranseutsettes innen desember 2019. Det betyr at utenlandske togselskaper kan konkurrere med NSB i Norge. Det skriver Aftenposten ifølge NTB.

Det Senterparti-styrte Samferdselsdepartementet liker ikke tanken på at NSB skulle risikere å konkurrere med utenlandske selskaper om togpassasjerene på norske strekninger.

– Det som er mest kritisk sett fra norsk side er punktet om konkurranse på nasjonal passasjertransport. Vi ønsker ikke anbud på det norske jernbanenettet og vil jobbe fremover for at dette ikke skal bli en del av virkeligheten i Norge, sier statssekretær Geir Pollestad til Aftenposten.

I tiden som kommer skal departementet kontakte berørte aktører, innhente synspunkter og utforme en endelig norsk posisjon. Regjeringen vil også forsøke å skaffe seg alliansepartnere i andre EU-land.

– Vårt viktigste argument er at vi har et jernbanenett i Norge som i liten grad er egnet for storstilt konkurranse. Markedet er nokså lite. I Oslo-området vil det være en fordel å kunne sikre at samme operatør kjører på alle linjene, sier Pollestad. (NTB)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken