Gå til sidens hovedinnhold

Vil revolusjonere Stortinget

Stortingsrepresentant André Dahl (Høyre) vil innføre store endringer på Stortinget. 28-åringen vil blant annet ha færre stortingspolitikere, økt lønn og kortere ferie.

- Jeg har bare sittet på Stortinget i to år, men jeg ser at det er rom for forbedringer og at Stortinget trenger en reform, sier Dahl som sitter i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Derfor tar han nå til orde for å blant annet å redusere stortingsferien, som i dag er på 103 dager.

- Jeg synes vi bør fordele arbeidet på Stortinget bedre. Det er tilnærmet hysteri når vi begynner å nærmere oss juni og slutten på Storingsseksjonen. Da må vi jobbe døgnet rundt, mens vi går mye på tomgang resten av året.

Vil slanke Stortinget
Men Dahl stopper ikke der. Han synes også det er for mange Stortingspolitikere.

- Vi bør kutte antall representanter fra 165 til omtrent 100.

- Vil ikke det være udemokratisk?

- Nei, jeg mener at Stortinget som vi har i dag, ikke representerer befolkningen godt nok. Den lave lønna motiverer ikke næringslivsfolk til å bli valgt inn på Stortinget. Nå er tinget overrepresentert av broilere, som meg selv, og offentlige ansatte, sier Dahl som tjener 545.000 kroner i året som stortingsrepresentant.

Han er forberedt på å få kritikk for sine reformforslag.

- Jeg banner på mange måter i kirka. Når jeg har tatt opp disse tingene på Stortinget, har jeg fått inntrykk av ordningene som jeg har nevnt er gamle tradisjoner som de for enhver pris vil beholde, selv om noen også ønsker endringer.

- Mer effektivt
Dahl ønsker å fokusere på arbeidsformen på Stortinget fordi han mener at den blant annet er en del av årsaken til den historisk dårlige valgdeltakelsen ved årets valg.

- Stortingspolitikerne bør ikke bli overrasket over den lave valgdeltakelsen. Jeg tror detaljstyringen og de evige papirkvernene skremmer bort folk som er vant til mer effektive arbeidsmetoder, sier Dahl som er forberedt på at en del vil kalle ham ung og naiv.

Han vil også gjøre det vanskeligere for partier å komme inn på Stortinget ved å heve sperregrensen.

Foreslo høyere lønn
Et utvalg ledet av Odelstingets visepresident Berit Brørby (Ap) la i vår fram forslag for lønnsendringer på Stortinget. Utvalget mente at stortingspresident Jørgen Kosmo bør få samme lønn som statsministeren. Flertallet i utvalget foreslo også å plusse på godtgjørelsen til Aps Jens Stoltenberg og de andre parlamentariske lederne på Stortinget.

Trenger Stortinget en reform? Her kan du skrive hva du mener!

Reklame

Her får du tak i de superpopulære shortsene

Kommentarer til denne saken