Gå til sidens hovedinnhold

Vil satse på Barentshavet

Oljeminister Terje Riis-Johansen peker nå ut Barentshavet øst som et framtidig olje- og gasseventyr.

- Jeg er helt sikker på at vi har mye spennende i sikte i dette området. Dette kan gi en ny giv i Barentshavet, sier Terje Riis-Johansen (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Oljeministeren talte på årskonferansen til Oljeindustri torsdag ettermiddag. Her viste han til enigheten mellom Norge og Russland om deling av det omstridte området i Barentshavet.

- 15. september var en historisk dato. Det var en særdeles viktig avklaring, sa Riis-Johansen og karakteriserte området som svært interessant.

Spennende geologi
- De regionale virkningene kan bli veldig store. Se bare på hva som har skjedd med Hammerfest etter Snøhvitutbyggingen. Fraflytting har blitt snudd til innflytting og optimisme, sier Riis-Johansen til ANB.

Oljeministeren karakteriserer geologien i Barentshavet øst som spennende.

- Nå kan vi gå videre østover, sier han.

- Geologien i området er lite kartlagt, men verdens største gassfelt til havs, Stockmann, ligger i samme område, poengterer Riis-Johansen.

Han viser til at det dreier seg om et areal som er to ganger så stort som Finnmark fylke.

Økt samarbeid
Avtalen mellom Norge og Russland gir ifølge ministeren grunnlag for økt aktivitet og samarbeid mellom de to naboene i nord.

- Dette åpner for aktivitet, verdiskapning, ringvirkninger og økt samarbeid både på myndighetsplan og mellom våre industrielle aktører, sier ministeren.

- På norsk side må vi drøfte hvordan vi kan gå fram for å øke kunnskapsnivået om petroleumspotensialet i denne delen av Barentshavet og Polhavet i tråd med regjeringens nordområdestrategi. Her er det viktig med samtidighet rundt mulige funn i grenseområdene. Vi er innstilt på at det vil skje, sier Terje Riis-Johansen.

Lofoten og Vesterålen
Om ministeren var ordknapp om Lofoten og Vesterålen, så var LO-leder Roar Flåthen desto klarere i sitt krav om å få konsekvensutredet dette omstridte området.

- Her må vi stå rakrygget. LO vil ha mer kunnskap, slik at vi også vet hva vi eventuelt sier nei til. Hvis regjeringen nå setter bom for en konsekvensutredning, så lukkes døra for hele Nordland. Timeglasset begynner å renne ut, sa LO-lederen. (ANB)

Kommentarer til denne saken