Gå til sidens hovedinnhold

Vil sjekke utenlandske ektefeller

I fremtiden må alle som gifter seg med en nordmann i utlandet intervjues av norske myndigheter får de får oppholdstillatelse.

Det blir ordningen etter at regjeringen fredag vedtok flere endringer i utlendingsloven. Blant annet kan norske myndigheter nå nekte oppholdstillatelse til personer dersom det er sannsynlig at ekteskapet er inngått mot en av partene vilje. Man kan også nekte oppholdstillatelse dersom man mistenker at den en av ektefellene blir mishandlet av den parten som bor i Norge.

- Jeg er glad for å få slike bestemmelser på plass. Selv om myndighetene ikke skal ha noen formynderrolle i forhold til ekteskapsinngåelse, må vi ha muligheten ti å reagere i saker hvor det er sannsynlig at utenlandske kvinner eller medfølgende barn vil bli utsatt for mishandling av voldelige menn i Norge, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen i en pressemelding.

Statsråden håper at den obligatoriske intervjuordningen vil være et virkningsfullt tiltak.

- Formålet med ordningen er i første rekke å motvirke at noen blir «lurt» med på ferie til utlandet og så blir presset til å gifte seg mot sin vilje. Gjennom den nye ordningen vil vi i alle fall kunne hindre at noen blir holdt tilbake i opprinnelseslandet, i påvente av at ektefellen skal få innvilget oppholdstillatelse, sier Hanssen.

De fleste av lovendringene trer i kraft av 1. februar i år.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken