Gå til sidens hovedinnhold

Vil stoppe dødsstraff for tenåringer

USAs Høyesterett vurderer å avskaffe dødsstraff for drapsmenn i tenårene.

Mandag uttalte amerikansk Høyesterett at spørsmålet om henrettelse av unge drapsdømte skal gjenopptas, melder nyhetsbyrået AP.

Hovedspørsmålet er hvorvidt slike henrettelser er i strid med Grunnlovens forbud mot «grusom og uvanlig» straff. I dag personer som var 16 eller 17 år gamle da de begikk drap, bli dømt til døden.

Diskursjonen er en videreføring av Høyesteretts pågående gjennomgang av dødsstraff som straffemetode.

- Sårbar gruppe
Høyesterett har tidligere åpnet for å behandle saken til en mann som bare var 17 år da han drepte en kvinne i 1993. Den høyeste rettsinstansen i Missouri erklærte at det er grunnlovsstridig å henrette noen for forbrytelser de begikk da de var under 18 år, og omgjorde dødsstraffen til livsvarig fengsel.

Amnesty International ønsket mandag Høyesteretts uttalelse velkommen.

- Barn representerer en av samfunnets mest sårbare grupper, og må beskyttes bedre både av regjering og samfunn, sa organisasjonen i en uttalelse mandag.

- «Skammelig»
Fire statlige høyesterettsdommere har aktivt gått imot henrettelse av unge drapsdømte, men retten har uansett stått på sidelinjen i den nasjonale og internasjonale debatten om temaet.

I fjor erklærte de fire i Høyesteretts venstrefløy at henrettelse av ungdomsforbrytere er «skammelig».

- Dette er en levning fra fortiden og uforenelig med standarder om anstendighet i et sivilisert samfunn, skrev dommer John Paul Stevens i erklæringen.

For to år siden avskaffet Høyesterett henrettelser av mentalt tilbakestående. Sentralt i begge sakene er det konstitusjonelle spørsmålet om den tiltaltes evne til å forstå situasjonen, og skyldighetsnivå.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping