Gå til sidens hovedinnhold

Vil stramme inn permisjonene

Drapsdømte Quang Minh Pham var på perm da han ble stoppet med et lik i bilen. Frp vil stramme inn permisjonsreglene.

Quang Minh Pham fikk dagperm onsdag – samme dag som Mohamed Ahssain (31) forsvant. Torsdag var Pham igjen ute på permisjon. Da skulle han ikke være tilbake i fengselet før søndag. Lørdag ble han altså stoppet med liket av Ahssain i bagasjerommet.

Skeptisk
Nestleder i justiskomiteen på Stortinget, Jan Arild Ellingsen (Frp), er veldig skeptisk til dagens ordning og ønsker en innstramming.

- Desto mer alvorlig kriminalitet man har begått, desto lenger tid bør det ta før du får permisjon, sier han til Nettavisen.

- Slik det er i dag, at man automatisk har rett på permisjon etter en viss tid, er jeg veldig skeptisk til. Det tas altfor mye hensyn til gjerningsmannen, noe som bidrar til å tråkke på ofrene og deres pårørende.

Pham ble i 1998 arrestert for det såkalte Tananger-drapet. I 2001 dømte lagmannsretten ham til 21 års fengsel.

Han har altså sittet i fengsel i åtte år.

Da den generelle delen av straffeloven ble behandlet i Stortinget våren 2005, foreslo Frp at de som dømmes til lovens strengeste straff – 21 års fengsel – bør sone 4/5 av straffen før de får permisjon.

Frp fikk ikke med seg noen av de andre partiene på dette forslaget.

- Et varsko
Pham sitter på Berg fengsel utenfor Tønsberg - et åpent fengsel med lav sikkerhet. Hit kommer fanger som skal løslates på prøve om tre år eller mindre.

Høyres justispolitiske talsmann, André Oktay Dahl, mener justisminister Knut Storberget må se på forholdet mellom åpne og lukkede fengsler på nytt.

- Man kan ikke garantere seg mot svikt og kriminalomsorgen må sikres mulighet til å foreta kvalifiserte faglige vurderinger, men denne saken bør tjene som et varsko overfor en statsråd som til nå ikke ser ut til å ta inn over seg betydningen av å dimensjonere soningsplasser med en god balanse mellom åpne og lukkede plasser, skriver han i en e-post til Nettavisen.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler