OSLO: Og det kan bety mer penger ut for deg som skal selge bolig.

– Det er mange som tror at eiendomsmeglernes inntekter avgjøres av om boligprisene går opp eller ned, men det er omsetningshastigheten som avgjør, sier eiendomsmegler i Privatmegleren Vikebø & Jørgensen, Christer Vikebø til Dagens Næringsliv.

For selv om Privatmegleren ifølge avisa kan melde om stigende provisjoner, mener Vikebø og hans kollegaer at presset i markedet er så stort, at hver enkelt megler tjener stadig mindre.

Les også: Slik kan Karl Johans gate bli i sommer

Tar eiendomsmeglerne for mye betalt? Si din mening i kommentarfeltet under!

Økte boligpriser gir mer penger
Sjef for Privatmegleren Grethe W. Meier anslår at Privatmegleren får rundt 60.000 i snitt fra hver enkelt kunde. Av dette sitter megleren igjen med 35-40 prosent, eller altså mellom 21.000 og 24.000 kroner per salg.

Tall fra Finanstilsynet viser at snittet for hele bransjen i fjor var 54.000 kroner per salg. Det er i underkant av to prosent av salgspris, en prosentsats som har ligget stabil siden 2009. Imidlertid har økte boligpriser gjort at vederlaget har økt betrakelig målt i kroner.

Les også: Bekymret over vold og trusler i Oslo-fotballen

Slik skal de få penger ut av boligselgerne
Flere eiendomsmeglere DN har vært i kontakt med forteller det samme; Prisene øker og boligmarkedet går så det griner. Imidlertid er konkurransen stor, og fordi digitaliseringen av markedet gjør at kundene kan gjøre stadig mer selv, går provisjonen stadig nedover for hver enkelt megler.

- Det gjør at vi tenker over hva vi kan tilby av andre typer tilleggsprodukter som kundene synes er viktige og kan være villige til å betale for, sier Meier til Dagens Næringsliv.

Les også: Er du allergisk? Nå slipper du ikke unna!

Skeptisk til utviklingen
Hos Forbrukerrådet er man imidlertid skeptiske til bransjens måte å tjene nye penger på.

- Mye av det som før lå innbakt i provisjon, har de dratt ut og sagt de skal ha egen betaling for, som etableringshonorar, visningshonorar, innhenting av opplysninger, markedsføringspakke og oppgjør. Det kalles ofte produktutvikling, men det er egentlig fakturautvikling, sier fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, Thomas Bartholdsen til DN.

Han forteller også til avisa at han anbefaler flere å selge boligen sin selv.

Les også: Studenter i kø for «søppelmat»

Tar eiendomsmeglerne for mye betalt? Si din mening i kommentarfeltet under!