Gå til sidens hovedinnhold

Vil ta søndagen tilbake

Det må settes bom for søndagsåpne butikker, mener LO-forbundet og Handel og Kontor.

Nå ber de den rød-grønne regjeringen stramme inn helgedagsloven.

- Vi vil ta søndagen tilbake. Derfor fortsetter vi kampen for å stanse utglidningen mot mer søndagsåpent. Det må bli slutt på den stadige snikutvidelsen av vareutvalget i hagesentre som for eksempel Plantasjen, sier HK-leder Sture Arntzen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han viser til at disse sentrene selger stadig mer verktøy, møbler og andre varer – ikke bare blomster og planter slik loven egentlig åpner for.

90 prosent blomster
Derfor vil HK-lederen ha inn en forskrift til loven om helgedagsfred som innebærer at minst 90 prosent av salgsvarene på søndager skal være blomster og planter. Rent praktisk kan dette gjennomføres ved at hageredskap, møbler og andre varer blir plassert på en slik måte i lokalene at de blir skilt fra blomster og planter på søndagene, mener han.

Kampen mot søndagsåpne butikker blir et sentralt tema på landsmøtet i Handel og Kontor som starter i helgen. Mandag tropper deltakere på landsmøtet opp hos kultur- og kirkeminister Trond Giske for å be ham ta affære.

- Folk har behov for et familieliv. Derfor bør færrest mulig være nødt til å jobbe på søndager, sier Sture Arntzen.

Arbeidsgiverstøtte
HK-lederen får støtte fra arbeidsgiverhold. Direktør Harry Bjerkeng i NHO Håndverk er kraftig motstander av søndagsåpne butikker, noe han beskriver som misforstått liberalisme.

- Resultatet av flere søndagsåpne butikker blir en alvorlig konkurransevridning mellom de store kjedene og mindre fagbutikker, der kundeservice basert på solid bransjekunnskap står i høysetet, sier han til ANB.

Bjerkeng minner om at de mindre fagbutikkene ofte er familieforetak som skal gi levebrød til flere slektsledd, pluss deres familier. I tillegg har mange også ansatte med solid fagutdanning og lang erfaring. Det sier seg selv at det både er dyrere og vanskeligere å få godt voksne og høyt kvalifiserte medarbeidere til å stille på jobb også på søndager, understreker han.

Dårligere service
NHO-direktøren mener også kundene til sjuende og sist blir skadelidende:

- Jeg tror de fleste som har vært innom et stort senter for å få hjelp med et problem som krever et minimum av fagkunnskap, skjønner hva jeg snakker om. Det er ikke alltid lett. For å kunne bemanne lokalene til alle døgnets tider baserer de store kjedene seg gjerne på skoleungdom eller andre uten særlig erfaring. Dermed slipper de ganske billig unna. Men kundene får jo ikke den servicen og faglige veiledningen de bør ha krav på, sier Bjerkeng.

- Men er ikke søndag en bra salgsdag – også for de mindre faghandlene?

- Det er klart søndag i mange sammenhenger er en bra salgsdag. Men problemet er at salget på både mandag og tirsdag avtar proporsjonalt med veksten i søndagssalget. Det selges altså ikke mer totalt sett. Salget vris bare mot helgedager da lønnskostnadene er dobbelt så høye som på hverdagene.

Aldri på en søndag?
- Kunne det ikke være en løsning å holde stengt på en annen ukedag og holde åpent søndag?

- Nei, både ansatte og kunder er best tjent med å beholde søndag som hviledag med stengte butikker. Mange generasjoners erfaring viser jo at det er fullt mulig å planlegge både innkjøp og salg på en måte som kan kombineres med én dags hvile i uka. Denne hviledagen trenger og fortjener både ledere og ansatte.

- Slipper vi dette løs, sprer det seg til flere bransjer. Da ender det med at vi kan få satt nye bremseklosser på bilen på søndager. Men det var vel aldri meningen, spør sjefen for NHO Håndverk. (ANB)

Kommentarer til denne saken