Gå til sidens hovedinnhold

Vil transplantere nytt ansikt

I løpet av de neste ukene skal fem menn og sju kvinner undersøkes, før en av dem kanskje blir den første i verden til å få transplantert et helt nytt ansikt.

Hemmelighetsskremmeriet er stort rundt undersøkelsene ved Cleveland Clinic, melder nyhetsbyrået AP. Årsaken er selvsagt at ingenting lignende har vært gjort før – i hvert fall ikke i det virkelige liv.

De tolv utvalgte skal nå få ansiktene sine saumfart av dr. Maria Siemionow, som særlig vil undersøke kinnben, lepper og nese, men også forsøke å finne ut hva de tolv håper å oppnå med et nytt ansikt.

Hensikten bak transplantasjonsforsøket, er å gi et nytt liv til mennesker som har fått ødelagt sitt eget ansikt i brann, ulykker eller lignende tragedier. Siemionows støttespillere fremhever det nitidige arbeidet hun legger til grunn før hun setter i gang med den første transplantasjonen, mens kritikerne mener operasjonen er altfor farlig, tatt i betraktning at dette ikke dreier seg om liv eller død for de involverte.

Kritikerne ser for seg at pasientens kropp i verste fall vil støte fra seg det nye ansiktet, og at pasienten vil sitte igjen i en mye verre situasjon enn før operasjonen. Slike bekymringer har ført til at lignende prosjekter er blitt lagt på is i England og Frankrike.

Til syvende og sist handler det imidlertid om tre ting: Et sykehus, en lege og en pasient som er villig til å forsøke. De to første er allerede på plass, og snart finnes det sannsynligvis også en pasient.

Maria Siemionow (55) er legeutdannet i Polen, og har erfaring fra både Europa og USA. Hun har praktisert i nesten 30 år, og har gjennomført tusenvis av inngrep.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken