Gå til sidens hovedinnhold

Vil tvangsteste asylsøkere

Lederen av Stortingets helse- og omsorgskomite vil tvangsteste asylsøkere for HIV og psykiske lidelser.

Dette er Tanum mottak i Bærum. 5000 asylsøkere var innom disse brakkene i fjor. Før beboerne ble sendt til mottak over hele landet måtte alle gjennom en tuberkolose-undersøkelse.

Men ingen av dem ble testet for sin psykiske helse, hvis de ikke selv ba om det. Hairi Jalili kom til Norge for fem dager siden. Selv om han sier han er psykisk ustabil går 27-åringen fritt rundt på asylmottaket.

- Noen ganger mister jeg kontrollen. Klarer ikke å føle noe i hodet, sier Jalali

Ingen oversikt
UDI har ingen oversikt over hvor mange asylsøkere som legges inn på psykiatrisk. Det til tross for en rekke hendelser med ustabile asylsøkere på både trikk, buss og fly de siste årene.

TV2 Nyhetene er også kjent med at asylsøkere og innvandrere fylte opp alle plassene på en av de skjermede akuttavdelingene til Blakstad sykehus i Asker i fjor.

Tvungen hiv-test
Leder av sosial og omsorgskomiteen på Stortinget vil nå innføre obligatorisk test av asylsøkernes psykiske helse. Ikke nok med det. Frp-toppen vil også ha tvungen HIV test.

- Da kan du hjelpe vedkommende. Du kan medisinere personer, du kan ihvertfall sørge for at andre ikke utsettes for umiddelbar fare. Vi har en god del farlige personer som går fritt omkring, sier Tom Harald Nesvik.

Inger Schanche leder helseundersøkelsene ved flere mottak i Oslo og Akershus. Hun vil ikke spesial-teste enkelte folkegrupper.

- Jeg synes det blir for voldsomt å undersøke alle på tuberkolose, på psykiatri, på HIV. Nei, personlig synes jeg ikke om det.

Jalali forteller åpent om hvor tøft han har det på Tanum mottak.

Har du prøvd å skade deg selv?

- Selvsagt, mange ganger.

- Hvordan?

- Jeg har kuttet meg opp. Prøvd å drepe meg selv.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren