Gå til sidens hovedinnhold

Vill ambassade-panikk i Venstre

Febersyke Jennie Johnsen kastet seg i en taxi da hun skjønte at hennes Venstre-kollega Ane Willumsen skulle stemme for henne i ambassadesaken i Oslo bystyre.

- Jeg fikk en telefon om hva som skjedde, og fikk panikk, sier Johnsen til TV 2 Nettavisen.

Nå hastet det nemlig veldig å få avverget at varerepresentanten Ane Willumsen fikk mulighet til å stemme.

Willumsen hadde i alle år aldri skjult at hun gikk inn for å flytte den amerikanske ambassaden fra Drammensveien i Oslo sentrum til Husebyskogen i Ullern/Vestre Aker i Oslo Vest.

Knallvalg i vest
Oslo Venstre har derimot vært sterkt imot denne flyttingen, og det er også én av årsakene til at Venstre gjorde et knallvalg i nettopp Oslo vest ved stortingsvalget i september.

Bystyrerepresentantene trodde de var trygge til tross for at de om morgenen kalte inn Willumsen. Hun skulle nemlig ikke møte før etter middagen, altså etter at den omstride ambassadesaken var avgjort.

Meningen var at Willumsen og andre vara, Kjell Magne Veivåg, skulle bytte på å delta på møtet, og at Veivåg skulle møte for Johnsen først.

Strek i regninga
Men så innså Venstre-gruppa at også deres representant Shah Tariq Mehmood hadde meldt forfall. Dermed måtte Kjell Magne Veivåg møte som vara for ham, og Willumsen fikk fritt leide til hele bystyremøtet.

Og derfor nyttet det lite at Johnsen slet seg ut av senga.

- Jeg tenkte, herregud, er det noe jeg kunne gjøre, sier Johnsen.

Men gruppa måtte innse at slaget var tapt.

- Da Johnsen kom på møtet, var det Veivåg som måtte gå ut fordi han er andre vara, sier lederen for Venstres bystyregruppe, Ola Elvestuen.

Derfor var Johnsen på møtet i bare omtrent 20 minutter før hun dro hjem igjen til senga.

Sammen med to andre utbrytere, Kari Pahle (SV) og Tom Pape (Ap), sørget Willumsen så for flertall for å flytte ambassaden fra Drammensveien i Oslo sentrum til Husebyskogen.

Rett til å møte
Selv om bystyremøtet hadde startet da Johnsen kom, hadde hun likevel rett til å stemme.

- Lovens ordlyd er at de faste folkevalgte har rett og plikt til å møte. Så hvis en representant for eksempel er syk, melder frafall og så friskner til, så har vedkommende rett til å delta på møtet, sier kontorsjef Asbjørn Ausland i Oslo kommune.

Men det nyttet så lite siden Willumsen var første vara for Venstre-gruppa.

Oppvaskmøter
I ettermiddag blir det oppvaskmøte på det ukentlige møtet som Venstres bystyregruppe pleier å ha hver mandag.

- Saken kommer helt sikkert opp på møtet, sier Johnsen.

Da kan det hende at Willumsen, som er ansatt av Venstre på Rådhuset, mister jobben. Så stor er vreden i Venstre.

Oppvask blir det også i Ap. Jens Stoltenbergs politiske rådgiver, Mina Gerhardsen (Ap) ringte til styremedlemmer dagen før det siste vedtaket i Oslo Ap.

I morgen setter Oslo Ap ned et granskingsutvalg som skal vurdere hvilke roller Statsministerens kontor, gruppeleder i Oslo Ap, Rune Gerhardsen og utenriksminister Jonas Gahr Støre har spilt i saken, skriver VG.

Tom Papa risikerer å bli ekskludert fra paritet etter at han brøt ut og stemte mot flytting.

Partiet kommer sannsynlig til å diskutere saken på møtet i sentralstyret i ettermiddag.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken