Gå til sidens hovedinnhold

Vill pengekrangel i Stortinget

Frp-formann Carl I. Hagen fikk kraftig refs i Stortinget i dag da han sa at Aps kommunestyre-representanter er kjøpt og betalt av Fagforbundet.

- Jeg vil gjerne at statsministeren skal vurdere på nytt habiliteten til Ap-representanter i kommunestyrer og fylkesting når det gjelder avtaler med LO. Det kan se ut som de ikke representerer velgerne, men Fagforbundet, de er kjøpt og betalt av LO, sa Hagen i Stortingets muntlige spørretime.

Det fikk stortingspresident Jørgen Kosmo til å reagere.

- Hagen kan gjerne komme med slike karakteristikker i media, men det er upassende å karakterisere noen fra Stortingets talestol som kjøpt og betalt, sa Kosmo.

Hagen avsto fra å bruke utrykket flere ganger, men da spørretimen var over var han ikke nådig overfor stortingspresidenten.

- Det var en partipolitisk korreks fordi Kosmo har meget dårlig samvittighet fordi han bidro med å skape usikkerhet om koblingen mellom Ap og LO under valgkampen i 2001 da spørsmålet om sykelønnsordningen var oppe, sa Hagen til TV 2 Nettavisen.

- Mener du at Kosmo blandet rollene som stortingspresident og Ap-representant?

- Ja.

Bondevik vil sjekke
Bakgrunnen til den heftige debatten i Stortinget er at LO igjen går tungt inn i Arbeiderpartiets sentralstyre, samtidig som LO gir milliongaver til partiet. I Stortingets spørretime trakk Frp fram samarbeidsavtalene som Fagforbundet blant annet har gjort i Ap-styrte Trondheim som et eksempel på at hvordan LO har festet sitt grep på Ap.

Hagen mener at avtalene gjør at en rekke Ap-representanter i kommunestyrer og fylkesting er inhabile i spørsmål der Fagforbundet er involvert, som for eksempel lønnspørsmål og anbud. Han fikk Bondevik til å love at han vil sjekke hvorvidt Ap-representantene er inhabile.

Giske slo tilbake

- Jeg vil se nærmere på avtalen og det som eventuelt inngår i habilitetsreglene. I så fall må det være økonomiske forpliktelser involvert. Uansett synes jeg det ikke er noe heldig at LO igjen fester grepet om Ap i rikspolitikken. Det er gammeldags politikk, sa Bondevik.

Ap-leder Jens Stoltenberg tok ikke ordet for å forsvare partiet mot de tunge beskyldningene, men det gjorde Trond Giske.

- Jeg vil minne om at Sørum kommune var den første kommunen som gjorde avtale med Fagforbundet, og det den avtalen ble gjort med en Høyre-ordfører, sa han.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken