Gå til sidens hovedinnhold

Ville du kjøpt bolig av denne mannen?

Finn.no advarer tre ganger.

Er en boligannonsen spekket med «advarsler» noe for deg?

Flere boligselgere har kontaktet Nettavisen for å gjøre oppmerksom på det de mener er åpenlys diskriminering fra finn.no.

- Jeg rykket inn en boligannonse på finn.no etter at det ble åpnet for private. Stor var overraskelsen da jeg så hvordan annonsen min behandles av Finn Eiendom, sier karmøyværingen Jostein B. Nilssen til Nettavisen.

Tre «advarsler»
I annonsen, som Nilssen har betalt 5.000 kroner for, har Finn eiendom plassert tre bannere som advarer potensielle kjøpere.

«Kjøp av bolig fra privat personer omfattes ikke av eiendomsmeglerloven», er hovedbudskapet i advarslene.

- Dette synes jeg er helt utrolig at Forbrukerombudet og Konkurransetilsynet tillater. Etter min mening er det en åpenbar diskriminering av meg som privat boligannonsør, sier Nilssen.

Selger ikke privat
Han mener Finn misleder potensielle kjøpere til å tro at det er høy risiko forbundet med å kjøpe boligen hans.

- Jeg selger ikke boligen privat, alt formelt og juridisk i forbindelse med et eventuelt salg går gjennom advokat - og for advokaten gjelder eiendomsmeglingsloven. Takst har jeg fått utført av en profesjonell takstmann. Det eneste jeg gjør privat er å annonsere. Grunnen til at jeg gjør det er for å spare titusenvis av kroner på å ikke bruke eiendomsmegler, sier Nilssen.

Han mener det ikke burde være noen forskjell på å selge en båt til 1,5 millioner og en bolig til samme pris, så lenge oppgjør og kontrakt går gjennom en advokat.

- Jeg ser ikke tilsvarende advarsler i båt- og bilannonser, sier han.

Kjøpere skremt bort
- Hvordan er interessen for annonsen?

- Responsen har vært dårlig. Det er ikke rart, folk blir jo livredde når annonsen presenteres på en slik måte, sier han.

I en mail til Finn.no spør Nilssen om hvorfor advarslene kun brukes på boliger, og ikke på fritidseiendommer og tomter.

- Til svar fikk jeg at Finn mener de har fulgt Forbrukerrådets anbefaling om å tydelig markere hvilke annonser som er fra meglere og hvilke som er fra privatpersoner. Det de har gjort i praksis er å ødelegge annonsen min, sier Nilssen.

- Viser at Finn er i lomma på meglerne
Han får støtte av boligselger Terje Thorsen, som NA24 skrev om i artikkelen: «Sparer 120.000 på boligsalget».

- Min boligannonse ble spekket med de samme «advarslene». I tillegg opplevde jeg store problemer med å gjøre noe så enkelt som å laste inn en tilstandsrapport, sier Thorsen.

Ifølge Thorsen ar advarslene til Finn Eiendom grunnløse.

- I mitt tilfelle har jeg gjort en grundig jobb med å innhente korrekte opplysninger om boligen. Jeg var hos kommunen og fikk nøyaktig den samme informasjon om boligen som eiendomsmeglere henter ut. Jeg har i tillegg fulgt rådene fra Forbrukerrådet om salg av bolig til punkt og prikke. I likhet med Nilssen lar en advokat gjennomføre selve salget, sier Thorsen.

Han forstår ikke hvorfor Finn Eiendom i stedet for å pepre annonsene med «advarsler», konsentrerer seg om å lage gode rettledninger til private annonsører og potensielle kjøpere.

- Jeg synes Finn eiendom viser at de fremdeles er i lomma på norske eiendomsmeglere, sier han.

Forbrukerrådet reagerer
Leder av Forbrukerrådets boliggruppe, underdirektør Torgeir Øines, har også reagert på Finn eiendoms behandling av private boligannonser.

- Det virker som Finn ikke skiller mellom privat annonsering og privat salg. Det at eiendomsmeglerloven ikke gjelder for private som ønsker å gjennomføre selve boligslaget, er parallelt med private som selger en bil. Også da vil det gjelde andre lover og regler for kjøper, sier Øines til Nettavisen.

Han minner om at den nye forskriften om annonsering på nettet forbyr diskriminering av annonsørene.

- Dersom Finn ikke behandler sine kunder likt, så er det en sak for Forbrukerombudet eller Konkurransetilsynet, sier Øines.

Han oppfordrer Finn til å lage gode maler for private annonsører og å vurdere om «advarslene» er i tråd med forskriften.

Til beste for forbrukerne
Administrerende direktør Lars Vangen Jordet i Finn Eiendom svarer slik på kritikken:

- Vi har merket de private boligannonsene godt fordi vi mener det er viktig at forbrukerne setter seg godt inn i hva det vil si å kjøpe og selge privat. Man er for eksempel ikke beskyttet av meglerloven, og må forholde seg til avhendingsloven. Videre har Forbrukerombudet i sin høringsuttalelse om forskriften lagt vekt på viktigheten av at det skilles klart mellom privat- og meglerannonser, skriver Vangen Jordet i en epost til Nettavisen.

På spørsmålet om hvorfor private annonser, der boligselgerne benytter advokat til å gjennomføre boligsalget, skal heftes med advarsler, svarer Finn Eiendom direktøren:

- FINN er en annonsekanal, og selve salget skjer utenfor FINN. Vi har fokus på å tilrettelegge for en best mulig annonsering, men syntes det i dette tilfellet var nødvendig å si noe om forbrukernes rettigheter. Det er høye kjøpesummer involvert og lettere å trå feil dersom man ikke har solid kunnskap om hvordan man bør gå frem og hva som er rettighetene dine. Dessuten er det ikke alle som velger å bruke megler eller advokat i deler av prosessen, skriver han.

Torsdag kveld la Forbrukerrådet og Konkurransetilsynet ut følgende melding på sin respektive nettsider:

- Trygg bolighandel med privat annonsering
Det er trygt å selge og kjøpe bolig privat så lenge en advokat eller megler står for kontrakt og oppgjør, mener både Forbrukerrådet og Konkurransetilsynet.

Les hele meldingen her

Meglerreaksjon
Ettter at Forbrukerrådet la ut meldingen reagerer Norges Eiendomsmeglerforbund.

- Vi reagerer sterkt på Forbrukerrådets utspill om at det er trygt å selge bolig selv bare man velger profesjonelle til å ta seg av oppgjøret. Hvorfor gikk da Forbrukerrådet sterkt inn for en detaljstyrende eiendomsmeglingslov med høye kompetansekrav, og bransjenorm for eiendomsmeglerne nettopp for å ivareta kjøpere og selgers interesser i alle faser av et boligsalg? Forbrukerrådets utspill nå er villedende for både selger og kjøper, sier leder Christian Dreyer, i en melding.

- Privat salg av egen bolig har alltid vært tillatt, men det stiller store krav til kjøper og selger når en eiendomsmegler med profesjonsansvaret og ansvarsforsikring ikke kommer i mellom. Eiendomsmegleres jobb er blant annet å innhente, kontrollere og viderebringe informasjon på en forståelig måte. Det kan være vanskelig nok å innhente informasjon. Vanskeligere er det å kontrollere at opplysningene er riktige. Den skadelidende part blir kjøper, så det er fra et forbrukerståsted uforståelig at Forbrukerrådets direktør anbefaler en salgsform som gir kjøpere vesentlig dårligere vern, påpeker Dreyer.

- At Forbrukerrådet som skal ivareta forbrukernes interesser, tar så lett på boligsalg er skremmende. Oppslaget om at det er trygt å la private selge bolig selv står til stryk, og Forbrukerrådets rolle bør vurderes når det gjelder å ivareta boligselgers og –kjøpers interesser. Forbrukerrådet må holde fast ved sitt krav om at boligomsetning skal skje via profesjonelle aktører med høy kompetanse, sier Dreyer.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken