Gå til sidens hovedinnhold

Ville gå møkkaveien til Nokas

Den tiltalte vekteren satte David Toska på ranerens første brekkplan mot Nokas. Toska ville bruke kloakken.

(STAVANGER TINGRETT/NETTAVISEN) - Jeg rant jo litt over av entusiasme med det kumlokket. Før det kom opp hadde jeg ikke sett for meg at det gikk an å gjøre noe som helst.

- Jeg tenkte at vi kunne gå inn gjennom kumlokk og forsvinne ut samme vei mens politiet sto utenfor og lurte på hva dette var for noe.

Planen Toska snakket om i Stavanger tingrett, var den første planen mot Nokas i Stavanger. Planen, som aldri ble noe av, kom fra informasjon fra innsidemannen som nå er tiltalt.

- Var veldig passiv
I Stavanger tingrett fortalte David Toska om sine møter med innsidemannen, og hvordan han måtte dra informasjonen ut av ham.

- Jeg husker at han var veldig passiv på de møtene, så noen ganger lurte jeg på om han nesten hadde fått beskjed om å være det. Jeg var jo veldig paranoid, sa Toska i retten.

Toska sier han aldri fortalte den 27 år gamle mannen, som den gang jobbet som verditransportsjåfør i Falck (nå G4S), om hva han hadde tenkt å bruke informasjonen til. Vekteren var en venn av Nokas-dømte Thomas Ingebrigtsen, og stilte opp fordi Ingebrigtsen hadde bedt ham om det.

Fortalte om bakgården
- Jeg spurte om arbeidsdagen hans og hva han gjorde og hvor han kjørte. Jeg forsøkte å ufarliggjøre situasjonen. Han var en vanlig fyr, og jeg var det motsatte på en måte. Vi var jo ingen gruppe som satt og planla noe, sa Toska i retten.

Vekteren kjørte blant annet på Nokas, og fortalte at han hentet penger fra noen blå skap inne i pengesentralen.

- Han fortalte at det var en port som gikk opp, og en port innenfor der som gikk opp. Så gikk de inn en dør til venstre, og en dør til høyre, og der var de blå skapene. Jeg spurte om det var et vindu inn til rommet med de blå skapene, men det var ikke noe vindu inn der. Men det var et vindu inn til rommet ved siden av. Til sikkerhetssonen der han ikke hadde tilgang, sa Toska i retten. Det var dette vinduet ranerne tok seg inn 5. april 2004.

Vekteren fortalte også om en bakgård i Nokas-bygget, og at det var et kumlokk der.

- Rant over av entusiasme
- Jeg rant jo litt over av entusiasme med det kumlokket, sa Toska i retten. Mandag fortalte vekteren i retten at Toska fortalte hvordan han ville sjekke opp dette kumlokket i de kommunale planene.

- Før det kom opp hadde jeg ikke sett for meg at det går an å gjøre noe som helst for alt var så lite konkret. På det tidspunktet trodde jeg at bakgården var helt lukket. Da tenkte jeg at man enten må komme via toppen, eller via bunnen. Jeg tenkte at vi kunne gå inn gjennom kumlokk og forsvinne ut samme vei mens politiet sto utenfor og lurte på hva dette var for noe, sa Toska i retten.

Noe av problemet med kumlokk-planen var å finne veien til kumlokket fra kloakksystemet, fortsatte Toska.

De blå skapene
Når de hadde kommet inn i bakgården var planen å gå gjennom dørene eller det aktuelle vinduet, og ta seg inn til de blå skapene. Disse skapene ble brukt til å oppbevare penger som skulle kjøres ut til kunder. De var ikke sikret like godt som de andre pengene inne i Nokas. Det var mellom fem og ti millioner kroner i disse skapene.

- Skapene var et litt robust klesskap. Jeg hadde jo vært borti litt verktøy tidligere da. Det metallet ville gå greit med en skjærebrenner, sa Toska.

I retten fortalte Toska at han ikke var urolig for at alarmen skulle bli utløst under ranet. En vekter i Oslo hadde tidligere fortalt ham at nesten alle alarmer som blir utløst, er feilalarmer. Politi og vektere ville derfor bruke noe tid på å ta seg inn og gjennom bygningen til bakgården der de ville være.

Holdt vekteren utenfor
Alt forandret seg i begynnelsen av januar da Toska fant en dør inn til bakgården. Døren åpnet bokstavelig talt for mulighetene til et anfall i langt større omfang

- Når jeg fant veien til bakgården så villedet jeg NN (den tiltalte eksvekteren) og sa at ikke noe ville skje og at det ikke ble noe av. Jeg sa at «nei, vi får se kanskje vi møtes engang i fremtiden». Jeg var redd for at han ellers skulle gå og melde noe, sa Toska.

- Tre års fengsel

Aktor krevde tirsdag tre års fengsel, hvorav et år betinget, for innsidemannen. I tillegg krevde forsikringsselskapet If 51 millioner kroner. Det ble også lagt ned påstand om flere hundre tusen kroner i erstatning til blant annet ansatte i Nokas.

Forsvarer Anne Kroken krever frifinnelse for medvirkning til ran, men erkjenner at den tidligere vekteren skal dømmes for å ha gitt informasjon til David Toska.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant