Gå til sidens hovedinnhold

- Ville sprenge Pentagon med dette flyet

En amerikaner er pågrepet for å ha planlagt terror mot Pentagon og Kongressen.

Rezwan Ferdaus (26) ble arrestert i Boston i USA siktet for å planlegge et omfattende terrorangrep.

26-åringen skal angivelig ha planlagt å laste fjernstyrte fly med eksplosiver, og deretter fly dem inn i Det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon i Virginia utenfor Washington D.C.

Han er også siktet for å ha forsøkt å forsyne Al-Qaida med materiell bistand, samt støtte angrep på amerikanske soldater.

Ferdaus har en universitetsgrad i fysikk fra Northeastern University. Han skal ha planlagt å begå jihad, eller såkalt hellig krig, på amerikansk jord.

Overvåket den siktede
Det amerikanske justisdepartementet opplyste at Det føderale politiet, FBI, hadde overvåket den siktede over tid, noe som førte til en pågripelse, melder BBC.

Politimyndighetene sier Ferdaus har levert åtte mobiltelefon-detonatorer til FBI-spanere. Ferdaus var av den oppfatning at detonatorene skulle brukes av Al-Qaida i angrep i Midtøsten.

Under et møte mellom spanere og Ferdaus i juni 2011, ble sistnevnte fortalt at en av detonatorene hadde drept en amerikansk soldat og skadd ytterligere fire-fem stykker i Irak.

- Det var nettopp det jeg ønsket, skal han ha fortalt spanerne.

I løpet av det samme møtet begynte Ferdaus å avsløre sine ønskelige planer om å ramme Pentagon og kongressbygningen med et terrorangrep.

Ferdaus fikk eksplosiver
FBI-spanerne ga seg ut for å være medhjelpere, og forsynte Ferdaus med eksplosiver, fjernstyrte fly og våpen.

- Vi har et ansvar til å handle for å beskytte allmennheten når et individ uttrykker ønske om å begå voldshandlinger, sier spesialagent i FBI, Richard DesLauriers, som har arbeidet med å overvåke Ferdaus.

Ferdaus ble pågrepet onsdag etter å ha lagret flyene, eksplosivene og våpnene i en konteiner.

- Denne atferden viser at Ferdaus har lenge planlagt å begå voldelige handlinger mot vårt land, inkludert angrep mot Pentagon og vårt lands hovedstad, sier den føderale statsadvokaten Carmen Ortiz i en uttalelse.

- Allmennheten var aldri i noen fare med tanke på eksplosivene, understreker Ortiz, og legger til at FBI-agenter hele tiden hadde kontroll over eksplosivene de hadde levert til Ferdaus.

Strafferammen for å forsyne utenlandske terroristorganisasjoner med materiell støtte, er 15 års fengsel. Mens strafferammen for å planlegge angrep mot amerikanske militæranlegg er 20 års fengsel.

Kommentarer til denne saken