Gå til sidens hovedinnhold

- Villeder det norske folk

De ansatte går hardt ut mot ledelsen i Norske Skog etter nedleggelse på Follum.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

De ansatte i papirkjempen Norske Skog mener ledelsen i selskapet har fattet galt vedtak.

NA24 - din næringslivsavis

Bedriftsforsamlingens endelige beslutning om å legge ned en av tre maskiner på Follum, samt to fabrikker i Tsjekkia og Sør-Korea ble vunnet med 11 mot 7 stemmer.

For Follums del betyr det at 130 ansatte mister jobben.

I alt innebærer vedtaket at det kuttes 450.000 tonn produksjonskapasitet, noe som utgjør syv prosent av selskapets samlede kapasitet globalt.

- Sikrer jobber
- Dette vedtaket er det beste for Norske Skog. Det var ingen lett prosess, men nødvendig for å sikre de øvrige 7.500 arbeidsplassene i konsernet, sa Kim Wahl, styreformann i Norske Skog, under pressekonferansen etter møtet.

Ifølge selskapets utregninger vil Norske Skog øke EBITDA-inntjeningen med 500 millioner kroner i året med dagens beslutning, viser tall administrerende direktør Christian Rynning-Tønnesen la frem.

Men en slik innsparing avhenger av at selskapet tar restruktureringskostnader på 200 millioner kroner og foretar nedskrivninger på 1,1 milliarder kroner.

- Villeder pressen
Stein-Roar Eriksen, tillitsvalgt fra Follum, reagerer på ledelsens utspill.

- Dere villeder pressen og det norske folk, sier han.

- Ved å legge ned denne maskinen sier ledelsen langt på vei at fabrikken på Follum ikke har livets rett. Ledelsen kamuflerer sannheten og nå hersker det stor usikkerhet blant de ansatte, mener Eriksen.

Han viste også til at papirmaskinen det gjelder kan konverteres fra produksjon av avispapir til bokpapir eller kontorpapir. For å gi tid til å utrede dette grundig, hadde de ansatte foreslått en sekspunktsplan hvor den endelige skjebnen til Follum skulle avgjøres innen første kvartal 2009.

- Nedleggelsene var nødvendig
- Norske Skog står overfor en alvorlig situasjon, og det var helt nødvendig å foreta de permanente nedleggelsene som konsernstyret foreslo, sier formann for bedriftsforsamlingen, Helge Evju, på pressekonferansen etter møtet.

- 11 av de 12 aksjonærvalgte stemte for nedleggelsen, påpeker Evju, og prøver å skape legitimitet om at tiltaket er endelig.

Misfornøyde aksjonærer
Aksjonærene er svært misfornøyde med utviklingen konsernet har hatt i det siste. Onsdagens sluttkurs på 19,3 kroner innebærer at aksjen har falt grusomme 81,75 prosent i løpet av det siste året. Dette medfører at enorme verdier har forsvunnet, hele 16,4 milliarder kroner er blitt blåst bort siden mars 2007. Håpet er at disse tiltakene vil få fart på kursen igjen.

- Norske Skog er åpenbart i en krise, og vi iverksetter nå alle de tiltak som skal til for å komme på beina, sier informasjonsdirektør Tom Bratlie til NA24.

Skaper splid
- Vi har tapt et slag i dag, sier Stein-Roar Eriksen.

Eriksen mener tiltaket har «alvorlig svekket tilliten mellom ansatte og administrasjon».

- Dette vedtaket vil skape større splid, og det er langt i fra Norske Skogs interesse i den dramatiske situasjonen selskapet befinner seg i, sier han.

Tror de ansatte
- Når jeg hører på ledelsen i selskapet legge frem sin situasjonsbeskrivelse, har jeg større tro på fagforeningene og de ansatte, sier investor Petter Stordalen, til NA24.

- Dette er akkurat de samme argumentene som da de besluttet og legge ned Union i Skien. Å videreføre denne linjen ved Follum fabrikker, er å gå i helt gal retning, fortsetter han.

- Skuffet
De ansatte, som hadde møtt opp i hopetall for å demonstrere mot nedleggelsen, er svært misfornøyde nå. Likevel kommer ikke avgjørelsen som noe stort sjokk.

- Jeg blir ikke overrasket, men jeg blir skuffet, sa Roy Åge Vangen, driftsingeniør ved Follum, til NA24 i forkant av avgjørelsen.

Reklame

NÅ: Stort salg på sport og friluft