Gå til sidens hovedinnhold

Vilt Saddam-kaos igjen

- Rettssaken er en horedatter! ropte Saddam Husseins halvbror før eks-diktatoren, resten av de tiltalte og hele forsvarerkobbelet toget ut.

Den besværlige rettssaken mot Saddam Hussein startet opp igjen søndag med en ny dommer, melder AP.

Men saken hadde knapt begynt før den tidligere diktatoren i Irak og hans medtiltalte klarte å skape fullstendig kaos i salen igjen.

En av de tiltalte, Saddams tidligere etterretningssjef Barzan al-Tikriti, ble dradd ut av rettssalen fordi han nektet å være stille. Ifølge Reuters kalte han rettssaken «en datter av en hore».

Deretter fulgte en høylytt krangel mellom Hussein og dommer Raouf Abdel-Rahman.

- Kan ikke kaste meg ut
- Dette er ikke en irakisk rett, men basert på en amerikansk beslutning, erklærte Saddam.

- Jeg kan selv velge om jeg vil være i rettssalen eller ikke, hevdet han.

- Jeg styrte dette landet i 35 år. Jeg kjenner mine og andres rettigheter. Tiltalte er uskyldig til det motsatte er bevist. Derfor må de tiltaltes rettigheter beskyttes, sa Saddam.

- Jeg er dommer, og du er tiltalt. Du har misbrukt retten. Jeg kaster deg ikke ut, men ber deg forlate salen, svarte dommeren.

- Det er ikke opp til dommeren å kaste oss ut. Du er en iraker. Du kan ikke si til den tidligere lederen Saddam Hussein at du vil kaste ham ut.

- Du er en gammel mann, og jeg vil ikke bruke stygt språk overfor deg, svarte dommeren, før flere av de tiltalte blandet seg inn i krangelen.

Etter en flere minutter lang krangel, bestemte dommeren seg for å kaste ut de tiltalte og forsvarerteamet.

- Vi har rett til å be dem forlate salen, sa dommeren før Saddam og de andre tiltalte forlot salen sammen med forsvarerne.

CNN overførte rettssaken med 20 minutters forsinkelse. Etter bare 15 minutter, ble sendingene avbrutt, og det var etter det at Saddam, hans forsvarere og resten av de medtiltale toget ut, etter at ekspresidenten hadde ropt «Ned med forræderne!».

Saken fortsetter
Den nye sjefsdommeren, Raouf Abdel-Rahman, svarte med å utnevne fire nye forsvarsadvokater. Deretter fortsatte rettssaken, og et av aktoratets vitner ble hørt anonymt.

Gjenåpningen har blitt forsinket i nesten en uke på grunn av at noen av de fem dommerne protesterte mot at Raouf Abdel-Rahman ble utnevnt til rettens formann. Til slutt ble det bestemt fra høyeste hold at han likevel skulle være sjefsdommer.

- Jeg kan bekrefte dette. Det var mye diskusjon i justisdepartement om hvem skal ta over etter at tidligere sjefsdommer Rizgar Amin trukket seg. Den nye dommeren er fra Halbja i Nord-Irak, sa Abdul Hussein Shandal til TV 2 Nettavisen lørdag.

Forrige sjefsdommer kastet
På spørsmål om hvorfor tidligere sjefsdommer Rizgar Amin ikke kan komme tilbake, svarer Shandal:

- Han klarte ikke å styre rettssaken på en god måte. Jeg har sagt til ham at han ikke følger domstolens prosedyrer, og har latt Saddam Hussein og hans medtiltalte styre rettssaken. Vi føler at Saddam klarte å få rettssaken til å bli åpen debatt. Derfor ba vi dommeren styre saken på en annen måte, men fordi han ikke har gjort dette kan han ikke fortsette i saken, sier Shandal.

Dagens rettssirkus tyder på at taktikken til den nye sjefsdommeren ikke var nok til å forhindre en ny farse. Ifølge AP prøvde den Abdel-Rahman å kjøre tøff kontroll over retten, men det tok ikke lang tid før kaos rådet igjen.

Kan bli hengt

Saddam og de syv medtiltalte er tiltalt for å være skyldig i at 140 shiamuslimer ble drept etter et drapsforsøk mot Saddam i byen Dujail i 1982. Hvis de blir dømt, risikerer de å bli hengt.

Rettssaken startet 19. oktober, men har blitt forhindret på grunn av forsinkelser, kaotiske utbrudd fra Saddam, og at to forsvarsadvokater er blitt drept.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken