Den norske vinteren står for døren og for landets bileiere betyr det nye utfordringer. Flere lover og forskrifter kan gjøre fjellturen ekstremt kostbar for slepphendte bilister.

God sikt og gode dekk er stikkord som kan spare deg for titusenvis av kroner i tillegg til et oppgjør med rettsstaten.

- Det første bileiere bør tenke på er ansvaret for at bilen er skodd til føret, sier distriktssjef i UP Ole Høiby til Nettavisen.

Eksklusiv test fra klikk.no: Årets beste vinterdekk

Minst tre millimeter
På vinterføre skal mønsterdybden på dekkene være minst tre millimeter mot 1,6 millimeter sommerstid. Blir du tatt i kontroll vanker det gebyr på 750 kroner per dekk som ikke tilfredsstiller kravet.

Men tro ikke at tre millimeter alltid holder.

- Lovens grunntanke er at bilfører har ansvar for at bilen ikke sklir. Er uhellet ute nytter det ikke å vise til at mønsterdybden tilfredsstiller kravet. Piggdekk med tre millimeters dybde karakteriserer vi som nedslitte og overhodet ikke egnet på skikkelig glatt føre. Avhengig av hva slags uhell vi snakker om kan føreren risikere bot på flere tusen kroner. Er uhellet alvorlig kan det bli snakk om anmeldelse og inndragning av førerkort, sier Høiby.

Stor grad av skjønn
Hva hvis man blir tatt i kontroll vinterstid med sommerdekk på bilen?

- Det er ikke påbudt å kjøre med vinterdekk. Poenget er at bilen skal være skodd i forhold til føret, sier han.

Politiet kan utvise stor grad av skjønn i bedømmingen av om en bil er tilstrekkelig vinterskodd. Noe Tromsøs politimester Truls Fyhn illustrerte da han for noen dager siden gikk ut i avisen Nordlys og truet med å bøtelegge alle bilister som ikke bruker piggdekk.

Klar sikt
Det er ikke bare dekkene som kan koste bileiere dyrt vinterstid. I forskrift om bruk av kjøretøy finner vi paragrafen som forbyr «kikkehull».

- Er vinduene nediset bør du gjøre en grundig jobb med å skrape både foran, bak og på sidene. Kravet er nemlig at fører skal ha klar sikt i alle retninger. Minimumsforelegget for denne overtredelsen er 2000 kroner, opplyser Høiby.

Har du kun laget deg et kikkhull må du belage deg på punge ut atskillig mer.

- Å kjøre bil med kun et kikkhull anser vi som svært alvorlig overtredelse og boten blir atskillig høyere enn 2000 kroner. I grove tilfeller vil føreren bli anmeldt og førerkort beslaglagt, sier han.

Havner du i et uhell vinterstid og det kommer fram at bilen din ikke var skodd bra nok eller at vinduene ikke var godt nok skrapet, blir straffereaksjonen hevet ennå noen hakk.

- Da er det ingen bønn. Boten blir hevet maksimalt, førerkortet beslaglegges på stedet og føreren blir anmeldt, sier Høiby.

Husk piggdekkgebyret
Bilister i storbyene Oslo, Bergen, Trondheim må i motsetning til bilister i resten av landet forholde seg til piggdekkforbud.

Kjører du inn i en av byene uten å på forhånd ha betalt piggdekkavgiften vanker det gebyrer på 750 kroner per dekk.

I Oslo koster et sesongoblat for bruk av piggdekk 1200 kroner . Har du først kjøpt et oblat kan du bruke det i alle tre byene.