Gå til sidens hovedinnhold

Vinterferien vil forsvinne

Europeiske alpinanlegg som ligger i lavlandet vil ble nedlagt innen 45 år som følge av snømangel.

(SIDE2): Dette viser en ny europeisk forskningsrapport fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) som blir lagt fram denne uken. Her heter det at bare de aller høyest beliggende anleggene, de over 1500 meter, vil kunne drive videre. Det vil si at brorparten av Europas alpinanlegg vil bli nedlagt, skriver The Guardian.

God for 650 milliarder
70 millioner turister benytter seg årlig av tilbudene i alpinanleggene rundt om i Europa. Det er særlig den tyske vinterturismen som er truet, siden tyske vintersportssteder for det meste ligger i lavlandet.

Anleggene i Europa har en samlet omsetning på 650 milliarder kroner i året. Dersom vinterturismen forsvinner vil det bety en økonomisk katastrofe for områdene som blir rammet. Bare i Frankrike vil 40.000 ansatte i vinterturistnæringen står uten arbeid om rapporten innhold skulle bli en realitet.

Den snøfattige vinteren vi nå opplever over hele Europa er bare et forvarsel for de endringene som vil komme. I tillegg har de fire av de varmeste årene som er målt i Alpene de siste 150 årene er registrert de tolv siste årene - 1994, 2000, 2002 og 2003.

Bare siden 1980 har 20 prosent av breene i Alpene forsvunnet.

Tempen stiger
- Klimaendringene er her allerede, sier Shardul Agrawala. Klimaforskeren viser til utviklingen i Alpene de siste ti årene, hvor temperaturstigningen har vært tre ganger så kraftig som ellers i verden.

Schladming og Kitzbühl i Østerrike og Garmisch-Partenkirchen i Tyskland er velkjente destinasjoner som ligger dårlig an, ifølge klimaforskeren. Han mener at innen 20 år vil alle alpinanlegg under 1000 meter i Sentral-Europa være nedlagt.

Les også:

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis