Gå til sidens hovedinnhold

- Viser at han er best i verden

Emil Hegle Svendsen i en klasse for seg selv.

Emil Hegle Svendsen gikk til topps i årets første verdenscuprenn i skiskyting. Rennet gikk av stabelen i svenske Östersund onsdag ettermiddag.

Dette var nordmannens 55. verdenscupseier i karrieren og hans 37. individuelle seier. Svendsen var den eneste som skjøt feilfritt i Sverige.

Under vanskelige forhold holdt Svendsen hodet kaldt på standplass og selv om han ikke holdt like bra fart i sporet, var det nok til å sikre seieren.

- Det var deilig å få det til, selv om det var litt tungt i sporet. Jeg håper det løsner litt fysisk nå. Det stemmer fortsatt ikke helt, formen er brukbar, jeg blir ikke sykt sliten, men det klaffer heller ikke helt, sier vinneren til NRK.

- Trengte pause
Den norske stjernen føler han gjorde en av sine beste skytinger, noensinne, men på det siste skuddet innrømmer han at han trengte en liten time out.

- Jeg trengte en liten pause. Det kom litt fort. Jeg tenkte at jeg måtte ta det med ro og jeg har hatt god suksess når jeg har tenkt på den måten før. Det er riktig tankegang og da sitter skuddene, forteller Hegle Svendsen.

Johannes Thingnes Bø åpnet bra, men skjøt to bom på andre skyting. Han falt dermed fra ledelse til elleveteplass. Det var for øvrig på denne skytingen at Helge Svendsen viste konkurrentene ryggen og dro ifra i teten.

Ole Einar Bjørndalen leverte også sterkt i sporet, men pådro seg to bom på første skyting, noe som ødelagte vinnersjansene til veteranen.

- Best i verden
Thingnes Bø gikk over minuttet raskere enn vinneren, men ble felt av feilene på standplass. Bjørndalen gikk også over 40 sekunder raskere enn Svendsen, men i likhet med Thingnes Bø, gjorde han ikke jobben ved skytingene.

De to hadde de raskeste langrennstidene. Vinneren hadde kun den sjette beste langrennstiden onsdag.

- Det fungerte bra i dag. Men det var hardt å hente inn mer enn et halvt minutt i sporet. Skytingen min var for dårlig, sier Thingnes Bø til NRK.

- Det føltes bra i sporet, men det trengs noen justeringer på standplass. Den banen her er vanskelig å skyte på, vinden tar mer enn det kan se ut til. Utrolig imponerende av Svendsen å skyte fult hus, det viser at han er best i verden.

- Formen i anmarsj
Bjørndalen sier følgende om sitt løp:

- Det gikk egentlig ganske bra. Men det var litt mye vind. Jeg holdt børsa litt for høyt på første skyting og da ble det to høye skudd. Det var litt dumt. Det var også tungt føre og krevende ute i løypa. Det var tøft å gå fort. Jeg hadde lite å kjøre på med i dag, men formen er i anmarsj, sier Bjørndalen til NRK.

Serij Semenov fra Ukraina ble nummer to, mens Michael Slesingr fra Tsjekkia ble nummer tre. Bjørndalen ble til slutt nummer seks, mens Johannes Thingnes Bø ble til slutt nummer åtte i rennet. Tarjei Bø endte på 29.-plass.

Vetle Sjåstad Christiansen ble nummer 53, mens Lars Helge Birkeland til slutt ble nummer 85.

Regjerende mester i verdenscupen, franske Martin Fourcade, som har slitt med skader i oppkjøringen, skjøt seks bom og havnet langt bak de beste.

Han ble nummer 81.