Gå til sidens hovedinnhold

Visste ikke om grunne i Vatlestraumen

BERGEN (TV 2 Nettavisen): Losen på lasteskipet «Rocknes» kjente ikke til at det var en grunne på ni meter i Vatlestraumen.

- Det ikke var noen grunne avmerket på kartet jeg har studert. Jeg har aldri fått opplysninger om at det er oppdaget noen grunne i Vatlestraumen, sa han under sjøforklaringen etter «Rocknes»-tragedien i Bergen mandag.

Les hele sjøforklaringen her

Losen ble spurt om han kjente til rutinene for å sikre at losene får nødvendige opplysninger om oppdateringer av kart.

- Vi har et datakartsystem, SeaMap, betalt av Kystverket. Vi har også noe som heter «Etterretning for sjøfarende». Videre har jeg et kart jeg fikk den dagen jeg begynte som los. Men for oppdateringer er det SeaMap og «Etterretning for sjøfarende» som brukes, svarte losen.

På ulykkestidpunktet visste du at det var kommet et nytt kart for Vatlestraumen, spurte sjøfartsinspektør i Oslo, Finn Paulsrud.

- Nei, jeg visste at det var et nytt kart, men ikke spesifikt for Vatlestraumen. Jeg så ikke på det som spesielt at det var kommet et nytt kart. Jeg antok at hvis det var funnet en ny grunne på ni meter, ville det stått i etterretning for sjøfarende. Noe annet ville være veldig oppsiktsvekkende for et så trafikkert område, svarte losen.

Han fortalte også om skipets styreegenskaper under sjøforklaringen.

- Man måtte være oppmerksom på å ikke få for stor fart i svingen, da blir det tungt å ta seg inn igjen. Styreegenskapene avviker litt fra det normale - hvis det er noe som er normalt, sa losen.

Losen måtte også svare på flere spørsmål om hvilken kurs skipet hadde holdt, og forklarte at Rocknes hadde ligget litt til siden for midten av Vatlestraumen.

- Jeg vurderte det som en fullt ut forsvarlig distanse til Revskolten fyr. Samtidig sto kapteinen som har seilt mange ganger i samme farvann ved min side, sa losen.

Lasteskipet «Rocknes» gikk rundt i Vatlestraumen utenfor Bergen 19. januar. 18 personer omkom trolig i ulykken. Flere av de omkomne er ikke funnet.

Tidligere mandag forklarte losen seg om hvordan han selv på dramatisk vis klarte å berge livet.

  • TV 2 Nettavisen følger sjøforklaringen direkte også tirsdag.
Reklame

Gjør kupp: Sportsbutikkene tømmer lagrene for vintervarer