Gå til sidens hovedinnhold

- VM-finale i Norge? Kanskje, hvis dere har penger

Sjakkpresidenten er redd for å bli oppfattet som «småborgerlig».

CHENNAI (Nettavisen): - VM-finale i Norge? Kanskje, hvis dere har penger, sier visepresident Georgios Makropoulos i verdenssjakkforbundet Fide til Nettavisen.

Det er Fide som tar den endelige beslutningen om hvor VM skal spilles, og grekeren Makropouls har vært president Kirsan Iljumzjinovs høyre hånd i en årrekke.

STAVRUM:Magnus Carlsen vant ikke tilfeldig

India kuppet finalen
Både Paris og det norske sjakkforbundet vurderte et bud i vår da India kuppet prosessen og fikk finalen mellom Vishy Anand og Magnus Carlsen uten kamp.

- En VM-match i Norge hadde virkelig vært noe! sa sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson i april.

I stedet ble Carlsen tvunget til å spille i Anands hjemby Chennai. De la ifølge The Times of India 5,3 millioner dollar på bordet - eller rettere sagt under bordet.

Det ble nedtur for inderne, men en veritabel mediesuksess: Ifølge Chessdom kan så mye som 200 millioner mennesker ha fulgt sendingene fra de ti partiene i Chennai.

Likevel er Aulin-Jansson mer kjølig denne gangen:

- Med fare for å virke småborgerlig, tror jeg interessen rundt VM-finalen blir større hvis den arrangeres i Paris eller New York. Men vi vil selvsagt vurdere det, sier han til Nettavisen.

Koster 40 millioner
Sjakkpresidenten regner med at en finale i Norge totalt vil koste rundt 40 millioner kroner. Det er en tredjedel av OL i Tromsø i august.

Uansett betyr det at en eller flere store norske sponsorer må på banen, for det er lite sannsynlig at staten vil engasjere seg i et privat arrangement som en VM-kamp i sjakk er, slik de har gjort med en garanti til OL.

Hovedpersonen selv har tidligere ment at finalen bør spilles på nøytral grunnen, men ser ut til å ha forandret mening:

- Jeg har skjønt her i India at det har sin sjarm å spille på én av spillernes hjemmebane, sa han under et pressetreff mandag.

«Håper de frykter meg»
Finalen er berammet til november. Åtte spillere skal kjempe om å få utfordre mesteren i en såkalt kandidatturnering i Khanty Mansijsk i Russland.

- Kramnik og Aronian er naturlige favoritter i kandidatturneringen, men jeg frykter ingen. Jeg har spilt mot dem før og klart meg greit, sier Magnus Carlsen.

På spørsmål om han tror at de andre frykter ham etter VM-seieren, svarte han:

- Jeg håper virkelig at de andre frykter meg.

Carlsen drar til Norge tirsdag og tar en pause fra sjakken. I månedsskiftet januar/februar stiller han i en stor turnering i Zürich. Trolig kommer han til å være med i ytterligere et par turneringer i løpet av våren.

Kommentarer til denne saken