Gå til sidens hovedinnhold

Voksende kritikk etter skolemassakren i Kenya

Sterke reaksjoner da politiet i Garissa lørdag viste fram likene av fire angripere som var skutt og drept av sikkerhetsstyrkene.

Nairobi (NTB-DPA-AFP): Flere er pågrepet etter skolemassakren på høyskolen i Garissa der nesten 150 personer ble drept. Samtidig øker befolkningens kritikk av myndighetenes håndtering.

Lørdag erklærte presidenten Uhuru Kenyatta en tre dager lang landesorg.

Den ytterliggående islamistiske gruppa al-Shabaab tok allerede torsdag på seg ansvar på angrepet.

Fem pågrepet

Jakten på gjerningsmenn har pågått siden angrepet torsdag. To av til sammen fem mistenkte personer som er pågrepet, ble funnet inne på skoleområdet, opplyser kenyanske myndigheter. Tre andre ble pågrepet idet de forsøkte å flykte til Somalia.

– En av dem som ble pågrepet inne på skoleområdet, skal ha vært en vakt ved skolen, sier talsmann for innenriksdepartementet, Mwenda Njoka.

Det er allerede utlovet en belønning på omtrent 1,5 millioner kroner for opplysninger som kan føre til at Mohamed Dulyadayn, mannen som er utpekt å være hjernen bak angrepet, blir pågrepet.

Lik på lasteplanet

Det vekket imidlertid sterke reaksjoner lørdag da politiet i Garissa viste fram likene av fire angripere som var skutt og drept av sikkerhetsstyrkene under angrepet torsdag.

Flere ga uttrykk for at det ikke hjelper å kjøre lik rundt i byen etter at man ikke har greid å forhindre drapene på høyskolen.

– Å kjøre rundt på denne måten i et land som hevder de følger humanitære regler, er svært pinlig, sier Ahmed Yusuf, som er student ved en annen høyskole i Garissa.

– De vanlige forsikringene om at sikkerhet og patruljeringen er økt, begynner å låte hule, skriver avisen Daily Nation på kommentarplass.

De siste to årene har over 400 kenyanere blitt drept i angrep fra opprørere.

Løfter fra presidenten

Presidenten Uhuru Kenyatta holdt lørdag en tale der han tar til orde for at nasjonen skal gjøre hva som helst for å forsvare kenyanere og deres liv. Han ba også om hjelp fra landets muslimske befolkning for å få luket vekk ekstreme elementer.

– Mottiltakene mot terrorisme er vanskeliggjort på grunn av at planleggere og de som finansierer virksomheten, får skjule seg i miljøer, sier han og lover å reagere på det strengeste vis.

Det er kommet flere runder med trusler fra kilder tilknyttet de voldelige opprørerne i al-Shabaab i dagene etter skoleangrepet. Disse ble gjentatt lørdag. Det advares mot en lang og grusom død og nye blodbad om Kenya ikke trekker ut troppene de har i nabolandet Somalia.

Somaliere som bor i Kenya demonstrerte lørdag i Nairobi for å vise sin støtte for Kenya og kenyanere og mot al-Shabaab.

Gjemte seg i skap i 50 timer

Ifølge kenyanske myndigheter mistet totalt 148 personer mistet livet i det brutale angrepet mot høyskolen Garissa University College. Angrepet startet tidlig om morgenen torsdag og pågikk i 16 timer.

Utrolig nok dukket det opp flere overlevende elever lørdag som hadde holdt seg gjemt rundt om på skoleområdet i flere dager i frykt for at drapsmennene fortsatt herjet.

En av dem var en 19 år gammel kvinne som hadde oppholdt seg i et skap i om lag 50 timer etter at angrepet startet.

Hun var dehydrert, men skal ellers være i fysisk god form.

- Hun er brakt til sykehus, og hun blir nå undersøkt av leger, sier Arnolda Shiundu i KenyaRøde Kors.

19-åringen var for redd til å forlate skapet. Først da en lærer hun kjente fortalte at politimennene på stedet ikke var fra angripere fra al-Shabaab, lot hun seg overtale.

- Hun er den siste overlevende, hun hadde gjemt seg i skapet i to dager, sier en politimann.

Kvinnen skal ha fortalt til BBC at hun drakk kroppsvæske for å slukke tørsten. (©NTB)

Reklame

Grillpakken som gir deg saftig mat