Gå til sidens hovedinnhold

Vokterrådet avviser valgreform

Det konservative Vokterrådet i Iran avviste mandag en valgreform som går inn for å begrense organets makt til å utestenge kandidater fra valg i landet.

Reformen krever at Vokterrådet omgjør beslutningen om å utelukke flere hundre reformvennlige kandidater fra valget på ny nasjonalforsamling i Iran 20. februar.

Den reformvennlige nasjonalforsamlingen i landet trosset Vokterrådet da den vedtok valgreformene søndag. Vokterrådet, som er Irans øverste og mektigste organ, har lagt ned veto mot omkring halvparten av de 8.200 kandidatene som ønsket å stille til valg om en knapp måned.

Vokterrådets beslutning om å motsette seg valgreformen vil trolig ytterligere forsterke Irans verste politiske krise på flere år.

– Dette er et tegn på at konfrontasjonsnivået mellom medlemmene av nasjonalforsamlingen og Vokterrådet fortsetter, og at Rådet ikke ønsker å akseptere noen løsning, sier Reza Yousefian fra nasjonalforsamlingen til Reuters.

– På den andre siden ønsker heller ikke medlemmene av nasjonalforsamlingen å gå tilbake på sine krav, legger han til.

De iranske folkevalgte vurderer nå hva som skal bli deres neste trekk i konflikten. Massefratredelser eller boikott av valget er to alternativer som vurderes.

Også Irans president Mohammad Khatami har kritisert Vokterrådets beslutning om å forby flere hundre kandidater å stille til valg, men han insisterer på at partene kan finne en løsning gjennom forhandlinger.
(NTB-Reuters)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis