Gå til sidens hovedinnhold

Vokterrådet lar flere delta i valget

Det konservative Vokterrådet i Iran har opphevet vetoet mot nær en tredel av kandidatene som ble nektet å stille til valg på ny nasjonalforsamling.

Mer enn 1.160 av kandidatene skal likevel få lov til å delta i valget, heter det i en uttalelse fra Vokterrådet som fredag kveld ble lest opp på iransk TV.

Vokterrådet avviste samtidig et forslag fra Irans innenriksminister om å utsette valget.

- Forslaget om utsettelse ble diskutert, men fikk ikke støtte, sier Vokterrådets leder ayatolla Ahmad Jannati i en uttalelse på Vokterrådets nettside.

Protestene fortsetter
Maktkampen mellom Vokterrådet og reformvennlige krefter i Iran har rast etter at den konservative forsamlingen nedla veto mot rundt 3.600 av de 8.200 politikerne som ønsket å stille i valget.

De som ble utestengt er stort sett allierte av den reformvennlige presidenten Mohammad Khatami.

Ingen av de 83 reformvennlige utestengte medlemmene i dagens nasjonalforsamling er imidlertid blant de nå godkjente kandidatene. Det betyr trolig at de folkevalgte fortsetter de tre uker lange sitt-ned-aksjonene i nasjonalforsamlingen.

Vil ha rask slutt
Den innflytelsesrike tidligere presidenten i Iran, Akbar Hashemi Rafsanjani, tar til orde for en rask slutt på stridighetene i landet for å hindre at fiender som USA skal tjene på uroen.

- Dersom vi holder et vellykket valg med stor oppslutning, vil de bli skuffet og trekke seg tilbake, sa han til troende under fredagsbønnen.

(NTB-Reuters)

Reklame

NÅ: Stort salg på sport og friluft